Grécko otvorí prvé záchytné stredisko pre migrantov

Grécko počas nasledujúcich desiatich dní otvorí na ostrove Lesbos prvé záchytné stredisko pre migrantov, ktoré by sa s pomocou Európskej únie malo starať o identifikáciu utečencov a vyberať z nich tých, ktorí majú šancu získať v únii azyl.

10.10.2015 15:55
debata (8)

Po stretnutí s predstaviteľmi gréckej vlády to v sobotu povedal európsky komisár pre migráciu Dimitris Avramopulos. Ďalšie prijímacie centrá by mali v najbližšom čase vzniknúť ešte na ostrovoch Kos, Samos, Chios a Leros.

Na otvorenie záchytných stredísk (takzvaných hotspotov) v krajinách, kadiaľ do únie prúdi najviac migrantov, sa predstavitelia únie dohodli už na júnovom summite v Bruseli. Práve v týchto zariadeniach by mali úradníci určovať, či migranti majú šancu získať v niektorej z krajín EÚ azyl, alebo či ide o ekonomických migrantov, ktorí by sa mali vrátiť späť do krajiny pôvodu.

„Musíme vedieť, kto klope na naše dvere,“ odôvodnil potrebnosť stredísk luxemburský minister zahraničia Jean Asselborn, ktorý ako zástupca terajšej predsedníckej krajiny EÚ do Atén pricestoval spoločne s eurokomisárom.

Záchytné strediská sú podľa Bruselu jednou z ciest, ako aspoň utlmiť príliv migrantov do Európy. Len do Grécka od januára priplávalo viac ako 400 000 ľudí, veľká väčšina z nich potom pokračovala v ceste do ďalších západných krajín, najmä do Nemecka.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #utečenci #hotspot #migračná kríza