Egypt podpísal s Francúzskom zmluvu o kúpe dvoch lodí Mistral

Egypt v sobotu podpísal s Francúzskom zmluvu o kúpe dvoch francúzskych vrtuľníkových lodí Mistral, ktoré malo pôvodne získať Rusko. S odvolaním sa na zdroj blízky francúzskemu premiérovi, ktorý je teraz na návšteve Egypta, o tom informovala agentúra AFP. Paríž dodávku zrušil kvôli prístupu Moskvy ku kríze na Ukrajine.

10.10.2015 17:26
debata (99)

Francúzsky prezident François Hollande už 23. septembra oznámil, že sa na predaji lodí dohodol so svojím egyptským náprotivkom Abdalom Fattahom Sísím. Podľa francúzskych vládnych zdrojov Káhira za lode zaplatí 950 milióna eur.

Obe lode, ktoré môžu prevážať vrtuľníky a tanky, by francúzska strana mohla egyptskému námorníctvu dodať v marci budúceho roka. Egyptský personál najskôr čaká výcvik. Kontrakt v hodnote asi 1,2 miliardy eur Francúzsko uzavrelo pred rokmi s Ruskom, ale kvôli postupu Moskvy v ukrajinskej kríze dodávku lodí najprv zmrazila a nedávno zrušila.

Koncom augusta sa objavili špekulácie, že si lode kúpi Egypt. Káhira sa snaží posilniť svoju vojenskú silu v čase, keď doma aj v zahraničí čelí islamským vzbúrencom. Egypt je so Saudskou Arábiou členom medzinárodnej vojenskej koalície, ktorá bojuje proti rebelom v Jemene.

99 debata chyba
Viac na túto tému: #Egypt #Francúzsko #lode #Mistral