V Dubline vyčíňali plamene, zahynulo desať ľudí vrátane detí

Pri požiari v Dubline v sobotu zahynulo desať ľudí vrátane šesťmesačného dieťaťa. Informoval o tom írsky denník The Irish Times s odvolaním sa na miestnu políciu. Medzi obeťami požiaru v karavanovom parku, kde žije miestna rómska komunita, je údajne najmenej päť detí.

10.10.2015 19:10
debata (1)

Záchranári boli k požiaru privolaní okolo štvrtej hodiny ráno, na mieste zasahovalo niekoľko hasičských jednotiek. Príčina požiaru zatiaľ nie je známa. Mŕtvi údajne pochádzajú z dvoch rodín, ide o jeden pár a jeho tri deti a ďalší pár, jeho dve deti a ešte ďalšiu osobu. Dve deti a dvaja dospelí boli prevezení do nemocnice, pretože sa nadýchali dymu.

Podľa dublinského hasiča Gerryho Stanleyho požiar zasiahol dve obydlia. „Myslíme si, že začal v jednom z nich a do druhého sa rozšíril. Jeden príbytok bol úplne zničený, druhý zhorel čiastočne,“ dodal Stanley. Od chvíle, keď sa informácie o požiari rozšírili, prúdia k miestu desiatky príbuzných obetí i miestnych obyvateľov, ktorí tam prinášajú kvety.

Podľa susedov došlo v rovnakej oblasti k relatívne veľkému požiaru aj v piatok večer. Či to nejako súvisí s nešťastím, nebolo jasné. „Viem, že tam horelo okolo pol desiatej. Až v pol deviatej mi sestra povedala, že tam došlo k požiaru a že zomrelo niekoľko ľudí,“ opísala susedka Suzanne Fitzpatricková.

„Boli to milí ľudia, musím povedať. Pozdravili, keď vás videli, nijako sa s nami nedružili. Je to veľmi smutné,“ dodala. Írsky prezident Michael Higgins uviedol, že je správou o požiari „šokovaný a zarmútený“." Je to hrozná tragédia. Moje myšlienky v tejto chvíli smerujú k rodinám a priateľom tých, ktorí prišli o život alebo boli zranení," uviedol Higgins.

Ide o najhorší požiar v krajine od roku 1981, keď v plameňoch v dublinskom klubu na deň svätého Valentína zhorelo 48 ľudí a ďalších 214 ich utrpelo zranenia, poznamenala agentúra AP.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Írsko #požiar #Dublin