Pri letisku v Donecku počas streľby zahynul jeden človek

Situácia na východnej Ukrajine zostáva napriek prímeriu napätá. Proruskí separatisti v sobotu strieľali na ukrajinských vojakov v blízkosti letiska Doneck.

10.10.2015 19:18
debata (34)

Jedna osoba pri konflikte prišla o život a jedna sa zranila. Informácie sa rozchádzajú v tom, či mŕtvy a zranený sú vojaci alebo civilisti, uviedla agentúra DPA. Incident budú skúmať pozorovatelia Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE).

Rebeli tvrdia, že ukrajinská armáda pri streľbe zabila civilistu. Ruská agentúra Interfax napísala, že zastrelený bol jeden z bojovníkov separatistov. Ukrajinská armáda podľa agentúry AFP označila akciu za provokáciu, ktorej cieľom je destabilizovať situáciu na východe.

V zóne konfliktu panuje od začiatku septembra relatívny pokoj. Ukrajina aj separatisti podporovaní Ruskom sa zaviazali stiahnuť z frontovej línie zbrane ráže menšej ako 100 milimetrov. Ukrajinské ozbrojené sily uviedli, že z oblasti stiahli ľahké delostrelectvo.

Konflikt na východe Ukrajiny prepukol vlani v apríli po februárovom zvrhnutí proruského prezidenta v Kyjeve a po marcovej ruskej anexii Krymu. Vyžiadal si už vyše 8 000 životov.

34 debata chyba
Viac na túto tému: #streľba #doneck #kríza na Ukrajine