V Berlíne demonštrovalo 150-tisíc ľudí proti obchodnej dohode s USA

Do ulíc Berlína v sobotu vyšlo viac ako 150 000 ľudí, aby protestovali proti dohode o voľnom obchode medzi Európskou úniou a Spojenými štátmi (TTIP) a proti podobné obchodnej dohode s Kanadou (CETA).

10.10.2015 20:57
debata (126)
Nemecká polícia odhadla, že mestom prešlo... Foto: SITA, Markus Schreiber
protest, nemecko, berlín, ttip, brandeburská brána, Nemecká polícia odhadla, že mestom prešlo 150-tisíc ľudí.

S odvolaním sa na políciu o tom informovali tlačové agentúry. Usporiadatelia protestnej akcie počet účastníkov odhadli až na 250 000. Protestný pochod viedol od hlavnej vlakovej stanice k Víťaznému stĺpu v centre mesta a podľa jedného z usporiadateľov bola jednou z najväčších demonštrácií v Nemecku za posledné roky.

Akcia sa podľa agentúry Reuters zaobišla bez problémov a dohliadalo na ňu približne 1 000 policajtov. Demonštráciu zorganizoval Nemecký odborový zväz (DGB) a ďalšie spotrebiteľské a ekologické organizácie, a to pod heslom „Za spravodlivý svetový obchod“.

Usporiadatelia odhadli, že protestu sa... Foto: SITA, Markus Schreiber
berlín, protest, nemecko, ttip, Usporiadatelia odhadli, že protestu sa zúčastnilo 250-tisíc ľudí.

Obávajú sa, že dohoda o voľnom obchode s USA ohrozí súčasnú mieru ochrany spotrebiteľa aj životného prostredia, ktorú EÚ garantuje. Výhrady vyjadrujú aj k dohode s Kanadou, ktorá už je schválená a vyzývajú, aby nebola ratifikovaná.

Podobná demonštrácia sa konala aj v Amsterdame, kde na ňu dorazili tisíce účastníkov. Protestného pochodu centrom hlavného mestá Holandska sa podľa usporiadateľov zúčastnilo viac ako 7 000 ľudí.

126 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #demonštrácia #TTIP #pochod