Po atentáte v Ankare vraj hrozia násilné strety aj v Nemecku

Po teroristickom útoku v tureckej metropole Ankare hrozí vypuknutie násilných stretov medzi tureckými nacionalistami a príslušníkmi kurdskej menšiny aj v Nemecku. Podľa nemeckých médií pred nimi varoval predseda Tureckej obce v Nemecku Gökay Sofuoglu.

12.10.2015 11:00
debata (19)

Sobotňajšie samovražedné atentáty si podľa oficiálnych údajov vyžiadali 97 obetí, opozičná prokurdská Ľudová demokratická strana (HDP) hovorí až o 128 mŕtvych.

„Na základe toho, aká je teraz nálada v Turecku, sa obávam ďalšieho stupňovania (násilia) aj tu,“ uviedol Sofuoglu v rozhovore poskytnutom denníku Kölner Stadt-Anzeiger. Na sociálnych sieťach už podľa jeho slov zaznamenal niekoľko výziev na účasť na nepovolených demonštráciách. Priaznivci Strany kurdských pracujúcich (PKK), ktorú Turecko, USA i Európska únia považujú za teroristickú organizáciu, vraj vyzvali k pomste na Turkoch.

Cez víkend sa v Nemecku konalo niekoľko prokurdských demonštrácií, okrem iného v Berlíne, Hamburgu, Frankfurte nad Mohanom a Stuttgarte. Ich priebeh bol však podľa polície pokojný. Dvojitý samovražedný atentát v Ankare spáchala podľa tureckých vyšetrovateľov s najväčšou pravdepodobnosťou organizácia Islamský štát (IS). Islamisti sa však k útokom neprihlásili. Výbuchy sa odohrali neďaleko hlavnej železničnej stanice v tureckom hlavnom meste v čase, keď sa tam zišlo značné množstvo ľudí na pochod zorganizovaný niekoľkými ľavicovými skupinami.

Demonštranti požadovali koniec násilia medzi ozbrojencami kurdskej separatistickej Strany kurdských pracujúcich (PKK) a tureckou vládou, ktoré sa v lete po sľubných mierových rokovaniach opäť rozhorelo v dôsledku atentátu islamistov v meste Suruç pri hranici so Sýriou. Zahynulo vtedy 33 ľudí, prevažne Kurdov.

V Turecku sa 1. novembra konajú predčasné parlamentné voľby, ktoré bombový útok zrejme poznamená. Predseda nemeckej opozičnej strany Zelených Cem Özdemir už vyzval Európsku úniu, aby do volieb prerušila všetky rozhovory s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom. „Akákoľvek zmluva by bola signálom, že Erdogan je pre nás partnerom. To však nie je možné v prípade hlavy štátu, ktorá dáva napospas životy svojich občanov, policajtov a vojakov,“ uviedol Özdemir. „Chce (Erdogan), aby situácia eskalovala a ľudia (vo voľbách) stavili na vládu silnej ruky,“ dodal. EÚ vedie v súčasnosti s Tureckom rokovania o spolupráci pri riešení utečeneckej krízy.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #teroristi #Turecko #Kurdi