Sýrska armáda s pomocou Rusov oslobodzuje mestá na západe Sýrie

Ruské lietadlá v pondelok bombardovali 30 cieľov v sýrskej západnej provincii Hamá a sýrska armáda so spojencami postúpila v boji proti povstalcom. Oznámila to v pondelok organizácia sýrskych ochrancov ľudských práv (SOHR), ktorá situáciu mapuje z Londýna.

12.10.2015 13:40
stíhačka, bombardovanie, rusko, sýria, Foto:
Ruské lietadlá v pondelok bombardovali 30 cieľov v sýrskej západnej provincii Hamá.
debata (167)

Podľa SOHR sa Hizballáhu, ktorý je spojencom Damasku, podarilo obsadiť južnú časť mesta Kafr Nabúda. O život údajne prišlo niekoľko desiatok povstalcov. „Sú to najtvrdšie boje na severe Hamá od začiatku spoločných operácií armády a Ruska,“ povedal Rami Abdar Rahmán zo SOHR.

Dobytím Kafr Nabúda sa vládne jednotky dostávajú bližšie k diaľnici, ktorá spája veľké mestá na západe. „Je to strategické mesto,“ povedal Abdar Rahmán k bojom o Kafr Nabúda. V nedeľu armáda získala ďalšie dôležité mesto v provincii Idlib, ktoré leží rovnako ako Hamá východne od pobrežnej provincie Latákíja, ktorá je domovom vládnucich alávitov.

Rusko do bojov vstúpilo 30. septembra vlastným letectvom, aby podporilo sýrsku armádu a pomohlo jej chrániť západné oblasti krajiny. Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg v pondelok vyhlásil, že Moskva svoju pokračujúcou podporou sýrskeho prezidenta Bašára Asada sýrsku krízu predlžuje. Podľa neho Rusko nejedná konštruktívne.

Britský minister zahraničia Philip Hammond vyhlásil, že Asad nesmie zostať prezidentom, avšak o tom, kedy odstúpi, vraj je možné rokovať. V Sýrii proti IS bojuje cez rok letecká koalícia vedená USA, avšak na rozdiel od Rusov nemá silného spojenca pre pozemný boj. Najviac jej pomáhali kurdské milície označované ako YPG. Tie oznámili, že sa pripojili k širšej koalícii arabských povstalcov.

Ich organizácia si hovorí Demokratické sily Sýrie a patrí k nim väčšina oddielov Sýrskej slobodnej armády, ktorá bojuje proti Asadovi od začiatku povstania. Pripojenie YPG ku koalícii by mohlo upokojiť Turecko, ktoré sledovalo vojenské úspechy sýrskych Kurdov so znepokojením a interpretovalo ich ako pokus rozšíriť kurdské oblasti pozdĺž tureckej hranice.

V novej koalícii bojujú tiež oddiely asýrskych kresťanov. „Pretože ide o demokratické a sekulárne sily, dúfame, že dostaneme podporu od koalície vedenej USA. Prvou úlohou je bojovať proti IS, pretože to je nepriateľ číslo jeden, ale chceme tiež v budúcnosti vybudovať demokratickú Sýriu,“ vysvetlil Násir Hadzi Mansúr z kurdskej správy severu Sýrie.

Pentagon minulý týždeň oznámil, že nebude ďalej poskytovať výcvik vybraným ľuďom na boj proti IS v Sýrii, ale rozšíri svoju pomoc na skupiny, ktoré už v Sýrii bojujú. Podľa všetkého tak ustúpil od podmienky, že sa títo ľudia zapoja výhradne do bojov proti radikálom, a nie proti Asadovi. Výcvik a vybavenie už sýrskej opozícii poskytuje od vlaňajška americká Ústredná spravodajská služba, ktorá si obmedzenie na boj proti IS nevyhradila.

Davutoglu: Turecko chce s Ruskom a Iránom pracovať na riešení pre Sýriu

Turecko bude pracovať s Ruskom a Iránom na hľadaní politického riešenia pre Sýriu, uviedol v pondelok turecký premiér Ahmet Davutoglu. Súčasne však zdôraznil, že Turecko v žiadnom prípade nezaujme taký zahraničnopolitický postoj, ktorý by legitimizoval sýrsky režim.

V rozhovore pre tureckú televíziu NTV Davutoglu vyslovil obavy, že nálety ruských lietadiel v provinciách Idlib a Aleppo by mohli viesť k ďalšej utečeneckej vlne do Turecka. Moskva tvrdí, že cieľom náletov ruských lietadiel v Sýrii je podporiť boj sýrskej vládnej armády proti islamistom. Nálety reálne pomohli provládnym silám znovu dobyť územia, ktoré pred časom obsadili opoziční povstalci podporovaní Tureckom a USA, konštatuje agentúra Reuters.

Podľa Sýrskeho pozorovateľského centra pre ľudské práva (SOHR) sa počas uplynulého víkendu odohrávali medzi vládnymi jednotkami a povstalcami urputné boje, ktoré boli podľa všetkého najprudšie za uplynulý týždeň.

167 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Sýria #sýrska kríza #nálety