Stúpenci Pegidy priniesli na demonštráciu šibenicu pre Merkelovú

Pondelková demonštrácia hnutia Vlasteneckí Európania proti islamizácii Západu (Pegida) vyvolala v Nemecku pobúrenie. Jeden z protestujúcich totiž niesol šibenicu s menom kancelárky Angely Merkelovej a vicekancelára Sigmara Gabriela. Nemeckí politici tento spôsob protestu odsúdili ako neprípustný, prokuratúra preveruje, či bol spáchaný trestný čin.

13.10.2015 09:42
Nemecko, Pegida Foto: ,
Demonštrant drží v ruke šibenicu s menami Angely Merkelovej a Sigmara Gabriela.
debata (20)

V Drážďanoch protestovalo v pondelok večer asi 9-tisíc ľudí proti príchodu utečencov do Nemecka a proti vládnej azylovej politike. Demonštranti rovnako ako v minulých týždňoch skandovali heslá zameraná proti Merkelovej a proti tlači, jeden z protestujúcich však prišiel aj so šibenicou, z ktorej vedľa oprátky viseli nápisy „Rezervované pre Angelu (mamu) Merkelovú“ a „Obsadené pre Sigmara (svorku) Gabriela“. Heslá odkazovali na to, ako nemecká tlač prezýva kancelárku, a ako vicekancelár v minulosti označil krajne pravicových odporcov utečencov.

Medzi nemeckými politikmi vyvolala demonštrácie s šibenicou pobúrenie. „Toto je neprípustné! Totot teda majú byť tí ‚znepokojení občania‘?“ reagovala na Twitteri sociálnodemokra­tická ministerka pre rodinu Manuela Schwesigová. Šéf poslancov Merkelovej konzervatívnej únie CDU/CSU Peter Tauber v televízii n-tv označil tento druh protestu za neprijateľný, podľa neho ide za hranice slobody slova.

Aj ďalší nemeckí používatelia Twitteru protest so šibenicou odsudzujú. Hovoria pritom o Pegide ako o „lynčujúcom dave“, niektorí sa ironicky pýtajú, či je šibenica tým kresťanským symbolom, ktorý chce Pegida chrániť pred islamizáciou.

Pondelková demonštrácia Pegidy bola najväčšia od konca januára, kedy sa po rozkole v jej vedení začal záujem o hnutie vytrácať. Líder Pegidy Lutz Bachmann na protestnom zhromaždení obviňoval nemeckú vládu, že svojou azylovovou politikou vedie Európsku úniu do občianskej vojny, a požadoval odmietanie všetkých žiadateľov o azyl. Tatjana Festerlingová, ktorá v lete za Pegidu neúspešne kandidovala na primátorku Drážďan, vyzývala, aby sa Sasko kvôli vládnej azylovej politike odtrhlo od Nemecka.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Angela Merkelová #demonštrácia #Pegida