Pre podozrenie z terorizmu budú môcť v Austrálii zadržať osoby od 14 rokov

Tínedžerov a mládež vo veku od 14 rokov bude môcť austrálska polícia zadržať po dobu 28 dní bez vznesenia obvinení, vyplýva z navrhovanej novelizácie austrálskeho protiteroristického zákona. Informovala o tom agentúra DPA.

13.10.2015 09:53
debata

Vláda k tomuto opatreniu pristupuje po incidente z 2. októbra, keď radikalizovaný 15-ročný školák zaútočil na sídlo polície v Sydney a zastrelil tam policajta. Tínedžera zabili v následnej prestrelke s políciou.

Austrálsky minister spravodlivosti George Brandis v rozhovore pre tamojšiu televíznu stanicu ABC uviedol, že extrémistická skupina Islamský štát sa v čoraz väčšej miere zameriava na nábor mladých ľudí a polícia musí nadobudnúť právomoci na to, aby mohla vyšetrovať aj mladistvých.

Vek strelca z incidentu z 2. októbra „dokazuje, že 14 rokov nie je málo na uskutočnenie takejto objednávky,“ dodal Brandis.

Navrhovanú legislatívu plánuje minister zaviesť v nasledujúcich týždňoch. Nové opatrenia budú počítať s rozšírením nariadení k policajným kontrolám, s osobitnou ochranou pre mladistvých a s vymedzením výsluchu, ktorý je už považovaný za „neprimeraný“.

Predseda Rady pre občianske slobody Stephen Banks v rozhovore pre ABC namietal, že navrhovaná legislatíva je v rozpore s normami v oblasti ľudských práv.

debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #Austrália #protiteroristický zákon