Česká polícia zadržala bývalého ministra Langra pre podozrenie z korupcie

Detektívi z českého Útvaru pre odhaľovanie organizovaného zločinu (ÚOOZ) začali od utorkového skorého rána na niekoľkých miestach v Českej republike veľkú operáciu pre podozrenia z korupcie. Podľa informácií denníka Právo polícia zatkla bývalého ministra vnútra Ivana Langra a podnikateľa Ivana Kyselého, ktorý je Langrovým dlhodobým obchodným partnerom.

13.10.2015 13:28
debata (19)

Informáciu priniesol spravodajský server Novinky.cz. Dvojicu momentálne vypočúvajú na policajnom prezídiu, zatiaľ ich neobvinili. Česká televízia (ČT) v tejto súvislosti uviedla, že tento policajný zásah súvisí so solárnou elektrárňou Ševětín, ktorá stojí neďaleko Českých Budějovic. Do prevádzky vstúpila v roku 2010, rok predtým projekt kúpila firma ČEZ.

Operáciu nazvali Vidkun, podľa nórskeho fašistického kolaboranta Vidkuna Quislinga, a vyšetrovatelia ju dôkladne pripravili a utajovali s tým, že o nej vedelo iba niekoľko ľudí, píšu Novinky. České štátne zastupiteľstvo (prokuratúra) i polícia akciu odmietli komentovať.

„Na niekoľkých miestach v ČR sa vykonávajú úkony trestného konania, okrem iného v Olomouci a v Prahe. Týka sa to zneužitia právomocí úradnej osoby, prijímania úplatkov a podplácania,“ načrtol pre Právo vrchný štátny zástupca (hlavný prokurátor) v Olomouci Ivo Ištvan.

Vzhľadom na tom, že polícia zasahuje aj kvôli možnému zneužitiu právomocí, je podľa Noviniek isté, že medzi podozrivými sú tiež zamestnanci verejnej správy, či už štátnej, obecnej alebo mestskej.

Ištvan však nateraz odmietol spresniť, po kom kriminalisti z ÚOOZ idú a či sú medzi nimi i politici. Na zásahu spolupracuje aj česká Generálna inšpekcia bezpečnostných zborov; medzi zadržanými tak môžu byť tiež policajti.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #Česko #policajná akcia #minister