Nemci chcú znížiť dávky migrantom

Nemecko sa nechce zadlžovať pre odhadovaných desať miliárd eur, ktoré tento rok vydá na starostlivosť o utečencov.

14.10.2015 08:48
Drážďany, demonštrácia Foto: ,
Na protiimigračnej demonštrácii v Drážďanoch sa objavili aj šibenice ,,rezervované" pre kancelárku Angelu Merkelovú a vicekancelára Sigmara Gabriela.
debata (24)

Spolkový minister financií Wolfgang Schäuble v záujme udržania vyrovnaného rozpočtu plánuje znížiť sociálne dávky vyplácané žiadateľom o azyl. Nepovažuje totiž za spravodlivé, aby imigranti dostávali porovnateľné dávky ako nemeckí nezamestnaní.

Zo sociálnych dávok poskytovaných žiadateľom o azyl by sa mali podľa Schäubleho strhávať náklady na integráciu. „Inak by totiž migranti, ktorí ešte nevedia jazyk a čiastočne ani čítať a písať, dostávali rovnako ako niekto, kto tridsať rokov pracoval a teraz je nezamestnaný,“ povedal minister.

Nemecké úrady odhadujú počet nových príjemcov sociálnych dávok z radov migrantov na bezmála pol milióna. Podľa azylového zákona majú nárok nielen na ubytovanie, stravu a ošatenie, ale navyše aj na nezanedbateľné vreckové. Zo začiatku im vyplácajú hotovosť 143 eur, neskôr až 359 eur.

Pre najväčšiu prisťahovaleckú vlnu, akej Nemecko čelí od vojny, v utorok Berlín predĺžil kontroly na svojich hraniciach až do 1. novembra. Kancelárka Angela Merkelová tiež potvrdila, že jej kresťanská únia sa pokúsi dohodnúť s koaličnými sociálnymi demokratmi na zriadení tranzitných zón na hraniciach, odkiaľ by sa v zrýchlenom konaní mali posielať späť ekonomickí migranti pochádzajúci z bezpečných krajín. Merkelová však nemieni meniť nič na tom, že Nemecko prichýli ľudí utekajúcich pred vojnou a terorom. „Ak budeme mať odvahu a vieru, zvládneme to,“ vyhlásila.

Merkelovej politika otvorenosti voči utečencom naráža v Nemecku na čoraz tvrdší odpor. Podľa čerstvého prieskumu agentúry Insa si už tretina Nemcov želá jej odchod z kancelárskeho kresla. Na pondelňajšej demonštrácii hnutia Vlasteneckí Európania proti islamizácii Západu (Pegida) v Drážďanoch, najväčšej od januára tohto roku, jeden z bezmála 10-tisíc účastníkov niesol šibenicu s menami Merkelovej i vicekancelára Sigmara Gabriela.

Pokračujú aj pokusy zastrašiť utečencov prichádzajúcich do Nemecka. Neznámi páchatelia v noci navčera počmárali hákovými krížmi štyri ubytovne pre azylantov v Severnom Porýní-Vestfálsku. Podľa denníka Bild išlo o dosiaľ najrozsiahlejší prípad použitia nacistickej symboliky proti utečencom. Viaceré ubytovne pre imigrantov sa v uplynulých týždňoch stali aj terčom podpaľačských útokov. Ich počet tento rok oproti vlaňajšku vzrástol už štvornásobne.

© Autorské práva vyhradené

24 debata chyba
Viac na túto tému: #azyl #Nemecko #sociálne dávky #utečenci