Chorvátsko legalizovalo užívanie marihuany na liečebné účely

V Chorvátsku je od štvrtka legálne používať marihuanu na terapeutické účely u pacientov, ktorí trpia závažnými ochoreniami, ako sú rakovina, roztrúsená skleróza, AIDS a epilepsie. Umožňuje to príslušný právny predpis ministerstva zdravotníctva, ktorý vstúpil do platnosti.

15.10.2015 19:13
debata (4)

Chorvátske médiá však v tejto súvislosti kritizujú, že v krajine zatiaľ nie sú registrované žiadne lieky, ktoré obsahujú tetrahydrokanabinol (THC), teda aktívnu látku obsiahnutú v konope.

THC má analgetické vlastnosti, pomáha preto pri bolestiach. Uľavuje tiež od symptómov, ktorými trpia pacienti s AIDS či rakovinou, ktorí prechádzajú chemoterapiou. Zvyšuje totiž chuť k jedlu a znižuje pocity nevoľnosti.

Ministerstvo zdravotníctva upozornilo, že je naďalej nezákonné pestovať konope podomácky a že marihuanu je možné používať len na základe lekárskeho predpisu.

Rozhodnutie legalizovať užívanie marihuany na liečebné účely bolo v Chorvátsku prijaté po niekoľkomesačnej kampani stúpencov takéhoto využitia drogy. List Jutarnji napísal, že Chorvátsko je 12. európskou krajinou, ktorá to umožnila – po Česku, Fínsku, Francúzsku, Taliansku, Nemecku, Holandsku, Portugalsku, Rakúsku, Rumunsku, Španielsku a Británii.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #rakovina #marihuana #Chorvátsko #AIDS