Spolupráca USA - Rusko v Sýrii je v oblakoch

Rusko a USA si rozdelili nebo nad Sýriou. Dohodli sa prakticky na tom vojenskí odborníci oboch krajín počas už tretej videokonferencie od začiatku ruskej vojenskej operácie v Sýrii. Výsledné memorandum zatiaľ však čaká na podpísanie.

16.10.2015 07:22
sýria, vojaci, vojna, výbuch, bombardovanie, Foto:
Sýrske vládne jednotky podporované ruským letectvom pokračujú v ofenzíve proti príslušníkom IŠ.
debata (91)

„Ostáva prerokovať ešte nejaké technické detaily, a nie je vylúčené, že dokument čoskoro podpíšu,“ povedal pre BBC zdroj blízky rokovaniam o garancii bezpečnosti posádok vojenských lietadiel bombardujúcich pozície nielen Islamského štátu.

Ako zdôraznili v Pentagone, boli to „profesionálne“ rozhovory. Nepriamo tak potvrdili, že zatiaľ čo svet čelí v súvislosti s občianskou vojnou v Sýrii informačnej vojne, vojaci vidia situáciu reálne a z nej vychádzajú pri konkrétnych dohodách. Tentoraz vychádzali z viacerých prípadov, keď sa ruské a americké stroje priblížili k sebe na vizuálny kontakt.

„V sobotu to bolo od 16 do 32 kilometrov,“ informoval Steve Warren, predstaviteľ armády USA v Bagdade. Podľa odborníkov je to síce dostatočná vzdialenosť na potrebný manéver v snahe vyhnúť sa tragickej kolízii, ale neplatí to pre vojenské lietadlá letiace obrovskou rýchlosťou, pri ktorej rozhodujú stotiny sekundy. Minulý týždeň, ako informovalo ruské ministerstvo obrany, sa dokonca ruský stroj priblížil k americkému na vzdialenosť iba troch kilometrov.

„Bolo to však v snahe identifikovať vojenské lietadlo, po čom sa ruský pilot opätovne zaradil do svojej bojovej skupiny,“ cituje RIA Novosti hovorcu armády Igora Konašenkova s tým, že pilot v žiadnom prípade nemal v úmysle kohokoľvek zastrašiť či provokovať.

Spomínaná dohoda o garantovaní bezpečnosti pilotov je iba malou kvapkou v úsilí všestrannej spolupráce s cieľom zlikvidovať teroristov nielen v Sýrii, ako to niekoľkokrát už žiadala Moskva. Zatiaľ však namiesto podávanej ruky spolupráce sa dočkala opakovanej kritiky Washingtonu, podľa ktorej Rusi bombardujú „nie toho, koho treba“.

Minister obrany USA Ashton Carter v týchto dňoch charakterizoval operáciu Rusov v Sýrii, ktorá sa začala 30. septembra, ako „nesprávnu a strategicky krátkozrakú“. Z toho vychádzajú Američania aj pri postoji, podľa ktorého napriek pokračujúcim rokovaniam s Moskvou nerátajú v súčasnosti so širšou spoluprácou s Rusmi v sýrskej operácii.

Možno preto, lebo aj ruský prezident Vladimir Putin už niekoľkokrát zdôraznil, že hlavnou úlohou je „stabilizácia legitímnej moci v krajine“. Ibaže USA, Británia, ale aj ďalší členovia NATO chcú v prvom rade odstrániť z funkcie prezidenta Bašara Asada a vraj „potom sa uvidí“.

Pravdepodobne tak, ako to bolo v Líbyi či Iraku, kde odstránenie Muamara Kaddáfího a Saddáma Husajna odštartovalo tzv. riadený chaos, ktorý sa však čoskoro vymkol z rúk jeho iniciátorov a nadobudol podobu neriadenej strely.

„Veľmi tomu nerozumiem. Ako môžu naši americkí partneri kritizovať konanie Ruska v Sýrii v súvislosti s bojom proti terorizmu, ak odmietajú priamy dialóg o najdôležitejšom bode, akým je politické urovnanie,“ reagoval ešte v utorok ruský prezident Putin v narážke na ponuku rokovania s Američanmi na vysokej úrovni v Moskve alebo vo Washingtone.

Za ruskú stranu mal delegáciu viesť premiér Dmitrij Medvedev a Američanov o. i. najvyšší vojenskí predstavitelia. Tlačový tajomník Bieleho domu Josh Ernest sa pokúsil americké odmietnutie zdôvodniť tvrdením, že „USA nemajú záujem o konzultácie dovtedy, kým Rusko nezačne konštruktívne pristupovať k protiakciám voči IŠ v Sýrii“.

Protiteroristická operácia v spolupráci so sýrskou armádou sa však napriek postoju USA vyvíja v prospech Damasku. Podľa štvrtkovej informácie hovorcu ruskej armády generála Konašenkova príslušníci IŠ začali ustupovať zo sýrskeho územia.

„Ozbrojenci sa pokúšajú vybudovať nové pozičné dislokácie a operatívne menia existujúci logistický systém zásobovania muníciou, zbraňami a materiálom,“ informoval vo štvrtok generál. Podľa neho konečné závery urobí vojenské koordinačné stredisko v Bagdade až po vyhodnotení informácií rozviedky.

© Autorské práva vyhradené

91 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #Sýria #vojna v Sýrii