Sobotka má problém. Hajtmana mu obvinili z korupcie

Tri roky po tom, čo policajti prichytili Davida Ratha s niekoľkomiliónovým úplatkom, majú českí sociálni demokrati ďalšieho trestne stíhaného hajtmana (župana). Jiří Rozbořil, ktorý stojí na čele Olomouckého kraja, čelí obvineniu z podplácania.

16.10.2015 07:35
debata

Popri hajtmanovi v sieti rozsiahleho policajného záťahu uviazli aj ďalšie veľké ryby z Olomouca: námestník riaditeľa policajného riaditeľstva, šéf odboru hospodárskej kriminality a miestny realitný magnát a spoločník bývalého ministra vnútra za ODS Ivana Langera. Samotný Langer zatiaľ obvinený nebol.

Hoci na Rozbořila, ako jediného zo stíhanej štvorice, neuvalili väzbu, jeho obvinenie je rok pred krajskými voľbami pre stranu premiéra Bohuslava Sobotku citeľnou ranou. Hajtman je na základe policajných odpočúvaní podozrivý, že sa osobne snažil ovplyvňovať vyšetrovanie možného dotačného podvodu a za zametenie kauzy ponúkal úplatok.

Podľa policajných záznamov, ktoré získal investigatívny portál Neovlivní.cz, sa dotačný podvod mal týkať výstavby jazdeckého areálu, kde investor získal 1,3 milióna eur európskych dotácií na základe rozhodnutia rady vedenej hajtmanom.

Rozbořil obvinenie odmieta a chce proti nemu podať sťažnosť. „Nijaký úplatok som nikdy neponúkal. Z môjho pohľadu som bol iba v zlom čase na nesprávnom mieste,“ povedal pre Český rozhlas. Predbežne odmieta aj rezignovať. O situácii sa najskôr chce poradiť so straníckym šéfom Sobotkom.

Premiér mu však včera z Bruselu odkázal, že odstúpenie nemá odkladať. "Očakávam, v súlade s politickou kultúrou, ktorú presadzuje ČSSD, jeho rýchlou rezignáciu na verejné a stranícke funkcie,” povedal Sobotka pre agentúru ČTK. Podobne sa vyjadril aj sociálnodemokra­tický minister vnútra Milan Chovanec.

„Ak je obvinený aktívny politik, mal by funkciu opustiť. V tomto prípade platí ,padni, komu padni'. V prípade, že sa očistí, môže sa, samozrejme, do politiky vrátiť,“ citoval ho denník Hospodářske noviny.

Pre Českú televíziu sa Chovanec pokúsil redukovať škody, ktoré kauza jeho stane spôsobila, keď vyhlásil: „Dobrou správou pre túto krajinu je, že zákon platí pre všetkých, či je to policajt, bohatý podnikateľ, alebo hajtman.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #Česko #župan #Bohuslav Sobotka