Turecké stíhačky zostrelili pri sýrskej hranici neznámy dron

Turecké bojové lietadlá zostrelili v piatok v tureckom vzdušnom priestore neďaleko sýrskej hranice bezpilotné lietadlo neidentifikovaného štátu. Tlačovú agentúru Reuters o tom informoval vysokopostavený vládny predstaviteľ.

16.10.2015 13:44 , aktualizované: 13:53
debata (62)

Stroj sa nachádzal tri kilometre v tureckom vzdušnom priestore, keď ho zostrelili. Turecká armáda krátko predtým vydala vyhlásenie, že zostrelila neznáme lietadlo po vyslaní troch varovných signálov.

Armáda tohto členského štátu NATO dodala, že stroj zostrelila v súlade s predpismi NATO o zapojení sa do akcie a že ozbrojené sily budú pokračovať v plnení povinností v súlade s týmito nariadeniami. Televízna stanica CNN-Türk s odvolaním sa na armádne zdroje spresnila, že lietadlo zostrelili v oblasti mesta Kilis.

Zatiaľ nie je jasné, ktorému štátu zostrelený stroj patrí. BBC v tejto súvislosti poznamenala, že bezpilotné lietadlá (drony) má sýrska vládna armáda, ale používa ich aj medzinárodná koalícia na čele so Spojenými štátmi, ktorá vedie leteckú kampaň v Sýrii proti Islamskému štátu, a tiež Rusko.

Agentúra Reuters s odvolaním sa na nemenovaného amerického činiteľa napísala, že podľa USA ide o ruský dron. Ministerstvo obrany v Moskve medzitým podľa agentúry RIA Novosti už oznámilo, že všetky ruské lietadlá v Sýrii sa bezpečne vrátili na základne a všetky drony operujú „podľa plánu“.

62 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Turecko #dron