Orbán: Islam do Európy nepatrí

Islam nepatrí do Európy a státisíce moslimských utečencov nie je možné v Európe trvalo integrovať. V rozhovore s nemeckým spravodajským magazínom Focus to povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

16.10.2015 14:47
Maďarsko, Viktor Orbán, Fidesz Foto: ,
Maďarský premiér Viktor Orbán.
debata (111)

Islamská kultúra a náboženstvo nesplynie s kresťanskou kultúrou a náboženstvom. Skôr vznikne multikulturalizmus s navzájom oddelenými spoločnosťami, domnieva sa konzervatívny politik.

Orbán zdôraznil, že európska spoločnosť je vystavaná na slobode myslenia a vyznania, rovnoprávnosti aj rovnom postavení mužov a žien. „To sú kultúrne hodnoty, ktoré musíme brániť,“ vyhlásil Orbán.

Ak Nemci a Francúzi nemajú problém s paralelnými spoločnosťami, nemá právo to kritizovať. „Ale tu v Maďarsku sa rozhodujeme my sami, či to chceme, alebo nie. A my nechceme,“ zdôraznil šéf maďarskej vlády. V „duchovnom zmysle“ podľa Orbána islam nepatrí k Európe. „Je to systém pravidiel iného sveta,“ povedal. Maďarsko vraj vníma väčšinu prisťahovalcov ako migrantov, ktorí chcú lepší život. „Lenže nemecký život alebo maďarský život neprislúcha každému, ale len tomu, kto na neho pracoval,“ vyhlásil Orbán s tým, že Európa nemôže prijať všetkých ľudí v núdzi.

Maďarsko patrí medzi hlavné tranzitné krajiny, cez ktoré utečenci mieria do západnej Európy. Príliv utečencov do krajiny sa snažia zastaviť výstavbou bariér na hraniciach s južnými susedmi. Od 15. septembra tak stojí na maďarsko-srbskej hranici dlhý 175-kilometrový plot. Väčšina utečencov sa preto teraz pokúša dostať do západnej Európy z Chorvátska.

111 debata chyba
Viac na túto tému: #Viktor Orbán #islam #utečenci #prerozdelenie utečencov