Maďarsko uzatvorilo hranice s Chorvátskom

Maďarsko v piatok o polnoci uzatvorilo zelenú hranicu s Chorvátskom, v snahe zamedziť tak obrovskému prílevu migrantov. Informovali o tom svetové agentúry.

17.10.2015 09:21 , aktualizované: 21:45
Maďarsko, hranica, plot Foto: ,
Maďarskí vojaci zatvárajú hranicu s Chorvátskom.
debata (22)

O opatrení rozhodol v piatok maďarský kabinet pre národnú bezpečnosť, ktorého schôdzku zvolal predseda vlády Viktor Orbán.

Rozhodnutie tlmočil na tlačovej konferencii v Budapešti minister zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov Péter Szijjártó. Povedal tiež, že maďarsko-chorvátske hraničné priechody budú fungovať aj naďalej, ale so sprísnenou kontrolou. Maďarská vláda od tohto kroku očakáva rovnaký výsledok ako od už uzatvoreného maďarsko-srbského hraničného úseku.

„O uzatvorení zelenej hranice sme informovali chorvátskeho veľvyslanca v Budapešti, ktorý vyjadril sklamanie,“ uviedol v piatok Szijjártó, podľa ktorého maďarská strana poskytla príslušnú informáciu aj šéfom diplomacií ďalších krajín regiónu.

Chorvátsko na vopred avizované opatrenie reagovalo vyhlásením, že migrantov, ktorí prechádzajú cez jeho územie – často najmä v snahe dostať sa tak ďalej do Nemecka či Rakúska – presmeruje po uzatvorení maďarských hraníc do Slovinska, doplnil spravodajský server BBC.

Vláda v Záhrebe zároveň v piatok oznámila, že so Slovinskom sa dohodla na spolupráci pri usmerňovaní prúdu migrantov. Chorvátsky minister vnútra Ranko Ostojič však neskôr tieto slová označil za „čisto chorvátsky plán“.

Slovinsko, ktoré vyjadrilo obavu z očakávaného náporu migrantov, zatiaľ v odozve na opatrenia na chorvátsko-maďarských hraniciach pozastavilo osobnú železničnú dopravu s Chorvátskom a na spoločných hraniciach tiež posilnilo policajné hliadky.

Slovinská ministerka vnútra Vesna Györkösová Žnidarová však zároveň vyhlásila, že pokiaľ Rakúsko a Nemecko ponechajú svoje hranice otvorené, jej krajina bude utečencov prijímať aj naďalej.

Časť migrantov je už v Rakúsku

Časť migrantov, ktorí vstúpili z Chorvátska na územie Slovinska, sa už dostala na hranice s Rakúskom, informovala slovinská agentúra STA.

Podľa STA rakúske úrady na hraničnom priechode Spielfeld už zaevidovali niekoľko desiatok migrantov, ktorých potom previezli do rakúskeho vnútrozemia.

Slovinské úrady vybudovali v blízkosti hraníc s Rakúskom centrum pre utečencov, ktorí utekajú pred vojnami a biedou na Blízkom východe, Afrike a Ázii a chcú sa dostať do Nemecka alebo iných bohatých členských krajín EÚ.

Do Slovinska začali migrantov presmerúvať chorvátske úrady po tom, ako Maďarsko uzavrelo svoje hranice na voľný vstup pre migrantov.

Slovinský premiér Miro Cerar vyhlásil, že slovinskej polícii pri zvládaní náporu migrantov pomôže aj armáda. Cerar sa tak vyjadril po tom, ako Maďarsko v noci nadnes uzavrelo svoje hranice s Chorvátskom a migrantov presmerúva do Slovinska.

„Vláda sa rozhodla zapojiť armádu, aby pomohla polícii,“ uviedol Cerar na tlačovej konferencii, ktorá sa uskutočnila po zasadnutí národnej bezpečnostnej rady.

Slovinský minister vnútra Boštjan Šefic uviedol, že jeho krajina je schopná denne prijať maximálne 2500 utečencov. Chorvátske ministerstvo vnútra informovalo, že do dnešného popoludnia do Chorvátska dorazilo 5220 utečencov, ktorých potom vlakmi a autobusmi prepravili do Slovinska.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #hranice #Chorvátsko #utečenci