Voľby vo Švajčiarsku podľa prieskumov vyhrali pravicovi nacionalisti

Jasným víťazom parlamentných volieb vo Švajčiarsku je pravicová nacionalistická Švajčiarska ľudová strana (SVP), ktorá vyzývala na sprísnenie azylovej politiky a zachovanie väčšieho odstupu Švajčiarska od Európskej únie.

18.10.2015 18:36
voľby, Švajčiarsko Foto: ,
Pomocníci počítajú hlasovacie lístky na gymnáziu v Berne.
debata (37)

Oznámila to tlačová agentúra DPA, podľa ktorej voľby ovplyvnili obavy z prílevu veľkého počtu migrantov do Európy.

Agentúra uviedla, že SVP posilnila v niekoľkých kantónoch a bude opäť najsilnejšou stranou v dolnej komore parlamentu. Druhou najsilnejšou silou v parlamente sa stane ľavicová Sociálno-demokratická strana (SP), ktorá v predvolebnej kampani presadzovala miernu azylovú reformu a užšiu spoluprácu s EÚ. Švajčiarsky pluralitný systém podporuje stabilitu a preto je nepravdepodobné, že by parlamentné voľby výrazne zmenili súčasnú politiku širokej vládnej koalície.

Nový parlament však bude 9. decembra voliť novú sedemčlennú výkonnú exekutívu krajiny, ktorá vládne konsenzom. Preto by výsledok dnešných volieb mohol posunúť krajinu politicky viac vpravo. Hlasovanie sa skončilo na poludnie. Ešte predtým najnovší prieskum agentúry gfs.bern pre národnú vysielaciu spoločnosť naznačil, že SVP získa okolo 28 percent hlasov, sociálni demokrati 19 percent a konzervatívna Slobodná demokratická strana (FDP) necelých 17 percent. Očakávalo sa, že menšie centristické strany a Zelení utrpia straty. Prvé celoštátne výsledky sa očakávajú vo večerných hodinách.

Napriek možnosti hlasovať v predstihu alebo poštou prieskumy naznačili, že sa na dnešných voľbách zúčastní iba asi polovica registrovaných voličov. Podľa analytikov sú voliči unavení z volieb. Švajčiarsko totiž pravidelne organizuje referendá, aby sa verejnosť mohla vyjadriť k vládnej politike. Švajčiari si v nedeľu volili členov oboch parlamentných komôr – 200-člennej Národnej rady a 46-člennej Rady štátov.

37 debata chyba
Viac na túto tému: #voľby #Švajčiarsko