Epidémia cholery v Iraku si už vyžiadala šesť obetí

Irak bojuje s prvou epidémiou cholery od roku 2012. Nakazilo sa ňou vyše 1 800 ľudí a šiesti na ňu už zomreli, informoval hovorca irackého ministerstva zdravotníctva. Podľa jeho slov sa epidémia rozšírila aj do severoirackého Kurdistanu.

21.10.2015 16:28
debata

Ochorenie môže počas niekoľkých hodín vyústiť do smrti pacienta v dôsledku dehydratácie a zlyhania obličiek, ak zostane neliečené.

Prvé prípady objavili minulý mesiac západne od Bagdadu. Práve tam pribudla väčšina nových prípadov, ďalší chorí sú v provincii Bábil južne od Bagdadu, povedal agentúre Reuters hovorca ministerstva Ahmad Rudajní. Zároveň potvrdil dva prípady cholery v Arbíle a dva ďalšie v Dahúku. Podľa jeho slov v Kurdistane zatiaľ nik na choleru nezomrel.

Ministerstvo zdravotníctva si vysvetľuje epidémiu cholery nízkou hladinou vody v rieke Eufrat, z ktorej si miestni obyvatelia berú vodu na pitie či poľnohospodárske využitie, a tiež zimnými záplavami, ktoré rieku znečistili. Kontaminovať ju mohli aj plytké jamy s odpadovou vodou, uviedol Reuters.

debata chyba
Viac na túto tému: #Irak #epidémia #cholera