Orbán chce širokú európsku diskusiu o budúcnosti kontinentu

Európski predstavitelia nemajú žiadny mandát na to, aby bez žiadnej alebo takmer žiadnej kontroly vpustili stovky tisíc utečencov do Európy. Vyhlásil to maďarský premiér Viktor Orbán, informovala agentúra Reuters. Orbán chce, aby európski lídri zapojili do diskusie o budúcnosti kontinentu voliča, inak budú musieť čeliť politickej kríze a ohrozia demokratické zriadenie.

22.10.2015 10:54
Viktor Orbán Foto: ,
Maďarský premiér Viktor Orbán.
debata (22)

„Destabilizuje to európske demokracie,“ povedal Orbán. „Musíme začať skutočnú diskusiu o budúcnosti kontinentu, musíme hovoriť bez náhubku v podobe politickej korektnosti, na rovinu a bez pretvárky,“ dodal s tým, že je potrebné vypočuť názory ľudí. „Ak to nedokážeme, tak k utečenecké kríze pribudne ešte kríza politická,“ uviedol.

Orbán, ktorý v štvrtok v Madride vystúpi s prejavom na kongrese Európskej ľudovej strany, kde sa bude tiež rokovať o utečencoch, povedal maďarskej štátnej televízii, že súčasnú utečeneckú krízu nebude možné zastaviť bez Srbska.

„Migračná kríza ukázala, že ak sa budeme chcieť pred takým fenoménom brániť, Srbsku by malo byť umožnené priblížiť sa k Európskej únii a integrovať sa do nej,“ povedal maďarský premiér. Dodal, že Srbsko sa v balkánskom regióne predviedlo ako najstabilnejšia krajina, zatiaľ čo susedné štáty postihol v rôznej miere zmätok.

Orbán tiež obhajoval pohraničný plot, ktorý Maďarsko vybudovalo na pomedzí so Srbskom a Chorvátskom. Zdôraznil, že cieľom bolo zastaviť prúd utečencov prichádzajúcich do Európy, nie ich trasu presmerovať. Pripomenul tiež, že Budapešť vyzývala svojich balkánskych susedov, aby aj oni pomohli postup utečencov zastaviť.

Maďarsko bolo až do uzatvorenia svojich hraníc pre utečencov jednou z hlavných tranzitných krajín na ich ceste do severnej Európy. Po dobudovaní plotu hlási Budapešť iba ojedinelé pokusy migrantov prejsť Maďarskom.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Maďarsko #Orbán #utečenci #migranti