Radikáli v Sýrii podľa Ruska ponúkajú armáde prímerie

Hlavné radikálne skupiny bojujúce v Sýrii stratili bojovú kapacitu a ponúkajú sýrskej armáde uzavretie lokálneho prímeria. Povedal to vo štvrtok zástupca šéfa generálneho štábu ruskej armády Andrej Kartapolov.

22.10.2015 18:41 , aktualizované: 20:25
debata (174)

„Niektorí poľní velitelia začínajú kontaktovať jednotky sýrskej armády a navrhujú lokálne prímerie a rozhovory. Po ruských náletoch nie sú hlavné jednotky teroristických skupín zložených z najlepšie vycvičených bojovníkov bojaschopné. Zásobovacie trasy týchto skupín prerušili. Teroristom dochádza munícia, zbrane a pohonné hmoty,“ povedal generál.

Mnohí bojovníci sa vraj dali na útek do Jordánska a do Turecka. Skupiny boli vraj nútené vytvoriť komandá, ktoré majú zabrániť dezerciám. „Najímajú mladíkov od 12 rokov. Títo branci masívne odhadzujú zbrane a zo strachu opúšťajú pozície. Vieme, že velitelia v provincii Halab zostavili z najoddanejších bojovníkov komandá, ktoré majú nováčikom zabrániť v úteku,“ povedal Kartapolov.

Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že ruské lietadlá bombardovali most cez Eufrat, cez ktorý viedla hlavná zásobovacia trasa organizácie Islamský štát (IS) z Iraku do Sýrie. Most je nepoužiteľný.

Rusko odmietlo informáciu o zásahu poľnej nemocnice v Sýrii

Ruské ministerstvo zahraničia vo štvrtok odmietlo informáciu, podľa ktorej pri ruskom nálete v Sýrii zasiahli poľnú nemocnicu. Sýrska organizácia pre ľudské práva (SOHR) v stredu oznámila, že pri utorkovom nálete ruská lietadlá zasiahli nemocnicu a pri útoku zahynulo 13 ľudí.

Ruský prezident Vladimir Putin znovu obhajoval ruské akcie v Sýrii a povedal, že si Rusko začne čoskoro so západnými partnermi vymieňať informácie o pozíciách radikálov v Sýrii. Ruský prezident odmieta delenie teroristov na umiernených a na tých ostatných.

Jediným cieľom ruských vojenských operácií je podľa neho obnova mieru v Sýrii. Vojenské akcie vraj pomôžu vytvoriť podmienky, za ktorých bude možné konflikt začať riešiť politickou cestou.

Šéfka diplomacie Európskej únie Federica Mogheriniová vo štvrtok vyhlásila, že ak sa Rusku podarí zapojiť sýrsky režim do dohody o prechodnom období, bude to dobré. „Myslím, že sme sa z vývoja v Iraku poučili, že je potrebné zabezpečiť, aby politický proces a prechodné obdobie priniesli nielen bezpečnosť, ale aj zapojenie všetkých častí spoločnosti,“ povedala Mogheriniová.

Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničia Marija Zacharovová dementovala informáciu SOHR o zásahu poľnej nemocnice. Podľa stredajšej správy SOHR bola klinika ťažko poškodená a medzi mŕtvymi boli dvaja zamestnanci. SOHR informuje o dianí v Sýrii z Británie na základe správ, ktoré dostáva od svojich informátorov zo Sýrie.

„Často sú zverejňované mylné informácie, ktoré sa pripisujú SOHR. Je veľmi pohodlné informovať o dianí v Sýrii z Londýna a nemusieť nikam vychádzať,“ povedala Zacharovová. Kritizovala pritom médiá, ktoré v mnohých prípadoch informácie SOHR citujú a považujú ich za vierohodné, aj keď potom boli tieto správy dementované.

Ruské lietadlá sa od 30. septembra zameriavajú na západné a severné časti Sýrie a už vytvorili podmienky pre pozemné ofenzívy, ktoré sýrska armáda a jej spojenci zahájili na niekoľkých miestach. Z mnohých provincií, najmä z Halabu, sa dali na útek desiatky tisíc ľudí.

Podľa Roberta Mardiniho, ktorý vedie aktivity Červeného kríža na Blízkom východe a v severnej Afrike, nálety sťažujú humanitárnym pracovníkom prístup k civilistom, ktorí potrebujú pomoc. Mardin neobvinil nikoho menovite.

Povedal, že Červený kríž v minulých dňoch mohol vďaka lokálnemu prímeriu vyjednanému na štyroch miestach v západnej Sýrii dopraviť k tamojším civilistom jedlo a lieky a dohodnutá bola aj evakuácia zranených. Z tej kvôli náletom a bojom teraz zišlo. Ide o lokality v provincii Idlib, kde operujú Rusi, a tiež o dediny pri libanonskej hranici.

174 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #nemocnica #nálety #vojna v Sýrii