Putin: Rozpad ZSSR bol katastrofou a tragédiou

Za katastrofu a tragédiu vo štvrtok označil ruský prezident Vladimir Putin rozpad Sovietskeho zväzu pred takmer štvrťstoročím. Na konferencii diskusného klubu Valdaj v juhoruskom Soči zároveň popísal ruský pohľad na terajšiu medzinárodnú situáciu a tvrdo odsúdil USA za "zmenu filozofie svetovej bezpečnosti".

22.10.2015 20:06
putin, vladimir putin, rusko, Foto:
Na konferencii diskusného klubu Valdaj v Soči Putin okrem iného tvrdo odsúdil USA za "zmenu filozofie svetovej bezpečnosti".
debata (1042)

ZSSR sa v roku 1991 rozpadol z vnútorných príčin, hlavne kvôli neudržateľnosti politického a hospodárskeho systému, vyhlásil ruský prezident. „Kto tomu pomohol, je ale iná otázka,“ upozornil. „Nemyslím si, že naši geopolitickí protivníci stáli bokom,“ konštatoval šéf Kremľa, ktorý v čase studenej vojny pôsobil ako člen rozviedky vo vtedajšom komunistickom východnom Nemecku.

Putin vyhlásil, že rozpad ZSSR bol katastrofou, predovšetkým humanitárnou. "V dôsledku rozpadu sa 25 miliónov etnických Rusov ocitlo razom a bez vlastného pričinenia v cudzine. Ruský národ sa stal najviac rozdeleným národom na svete, čo je nepochybne tragédia. Rozpadol sa sociálny systém, zrútila sa ekonomika. Bola zastaraná a neefektívna, ale zrútila sa a zavinila zbedačenie miliónov ľudí, "povedal Putin.

Kremeľský vodca pri hodnotení súčasnej situácie obvinil Spojené štáty, že svojim systémom protiraketovej obrany ohrozujú ruský jadrový potenciál. „Či nás to neohrozuje? Samozrejme, že áno! A mení to samu filozofiu medzinárodnej bezpečnosti,“ konštatoval.

Ďalším ohrozením pre Rusko je situácia na Ukrajine, ktorá sa podľa Putina nevyostrila vinou Moskvy. Zmena vlády na Ukrajine v rokoch 2004 a 2014 bola podľa ruského vodcu protiústavná.

„Rešpektujeme akúkoľvek voľbu ukrajinského národa, je to naša bratská krajina, nerobím rozdiel medzi Rusmi a Ukrajincami. Sme proti takýmto prevratom bez ohľadu na to, kde k nim dôjde. V postsovietskom priestore je to absolútne neprijateľné,“ do­dal.

Ruské vedenie je proti akýmkoľvek prevratom. „Usporiadate nám tu ďalší Irak alebo Líbyu,“ odkázal Putin do Washingtonu a posťažoval si, že „oficiálne miesta USA sa nehanbia vyhlasovať, že investujú miliardy dolárov na podporu ruskej opozície“.

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #rozpad #Vladimir Putin #ZSSR