Slovinsko sa topí vo vlne utečencov

Počet obyvateľov Slovinska len za stredu a štvrtkové ráno akoby vzrástol takmer o jedno percento. Do druhej najmenšej republiky niekdajšej Juhoslávie len v noci na štvrtok vstúpilo 6 500 utečencov, za celý predchádzajúci deň ich z Chorvátska do dvojmiliónovej susednej krajiny prišlo vyše 12 600.

23.10.2015 08:29
utečenci, Chorvátsko, Slovinsko Foto: ,
Migranti prechádzajú popri kaplnke po prekročení chorvátsko-slovinskej hranice.
debata (58)

Za týždeň, odkedy Maďarsko uzavrelo svoje zelené hranice s Chorvátskom a utečenci z balkánskej trasy začali na ceste do Rakúska a Nemecka prúdiť cez Slovinsko, je to absolútny denný rekord. Takémuto náporu nečelilo ani päťkrát väčšie Maďarsko, keď tam pred dokončením plotu na južných hraniciach minulý mesiac vrcholila migračná vlna.

Slovinsko, kam od minulého piatka prišlo bezmála štyridsaťtisíc utečencov, priznalo, že situáciu nezvláda. Jeho kapacity nestačia ani na zaopatrenie a registráciu prúdiacich más. Ľubľana tvrdí, že by sa dokázala postarať nanajvýš o 2 500 migrantov denne, v skutočnosti ich však prichádza päťnásobne viac. „Slovinsko požiadalo ostatné členské štáty EÚ o policajné jednotky,“ vyhlásila ministerka vnútra Vesna Györkösová Žnidarová. Jej námestník Boštjan Šefic spresnil, že popri živej sile Slovinsko naliehavo potrebuje aj materiálnu pomoc. „Požiadali sme Európu o finančné prostriedky, zariadenia, ochranné prostriedky, stany, kontajnery, nákladné autá, sanitky, generátory a potraviny,“ vymenoval.

Slovinsko podľa narýchlo upraveno zákona môže od stredy nasadzovať na plnenie policajných úloh aj vojakov, jeho malá armáda iba so 7-tisíc príslušníkmi má však veľmi obmedzené možnosti. Od štvrtka preťaženým policajtom pomáha štyristo vojakov. Slovenský rezort obrany vo štvrtok oznámil, že je pripravený vyslať do Slovinska časť poľnej nemocnice s pätnástimi vojenskými zdravotníkmi.

Slovinská vláda obviňuje Chorvátsko, že sa nijako nesnaží prúd utečencov spomaliť a že migrantov absolútne nekontroluje. Chorvátsko, ktoré je síce členom EÚ, na rozdiel od Slovinska sa však nachádza mimo schengenského priestoru, Ľubľane poradilo, aby zľavila zo svojich ambícií registrovať pri vstupe všetkých migrantov, ako to vyžadujú azylové pravidlá EÚ. „Takéto zdržiavanie ľudí je zbytočné. Aj tak budú pokračovať v tranzite a v Slovinsku nik nezostane,“ odkázal slovinským kolegom chorvátsky minister vnútra Ranko Ostojič, pričom ich vyzval k „organizovanejšiemu a humánnejšiemu prístupu“. Štátny tajomník slovinského rezortu obrany, naopak, z chaotického a neľudského prístupu k utečencom obvinil Záhreb. „Pustili ich, aby neorganizovane prekročili rieku Sutlu. Nenasmerovali ich na most. Posielajú ľudí nevhodne obutých a oblečených, aby prechádzali studenou Sutlou, a nás obviňujú, že sme neorganizovaní. Stále rozprávajú, akí sú humánni a hádžu deti a starcov do mrazivej vody,“ povedal Šefic pre denník 24ur.

V úzkom hrdle balkánskej trasy na chorvátsko-slovinských hraniciach bolo nútených pod holým nebom nocovať asi dvetisíc utečencov. „Bola strašná zima,“ povedal Anas Kajál, sýrsky utečenec, ktorý s matkou, manželkou a troma deťmi uviazol na hranici „Jediný spôsob, ako sme mohli utíšiť plačúce deti a dať im zabudnúť na chlad, bolo sľúbiť im, že keď dorazíme do Nemecka, dostanú všetky bábiky Barbie, ktoré budú chcieť,“ dodal.

V snahe zabrániť humanitárnej katastrofe vo štvrtok rakúska polícia otvorila zábrany v zbernom centre na slovinsko-rakúskom hraničnom priechode Spielfeld, kde sa nahromadilo do 4-tisíc migrantov. Podobná situácia nastala v Spielfelde aj v stredu, keď približne 1 500 ľudí prerazilo policajný kordón a vydalo sa pešo smerom k štajerskej metropole Graz.

© Autorské práva vyhradené

58 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovinsko #utečenci