Hanba či bezpečnostné riziko? Svet si číta poštu šéfa CIA

Trochu klamstva a predstierania. Nič mimoriadne zložité. Ale na konci tohto „triku“ mal mladý hacker prístup do súkromného e-mailu šéfa Ústrednej spravodajskej služby (CIA) Johna Brennana. Časť jeho elektronickej pošty začal zverejňovať server WikiLeaks, ktorý založil Julian Assange. Ide o viaceré prílohy k Brennanovým e-mailom. Medzi nimi aj formulár, ktorý riaditeľ CIA prikladal k žiadosti o špeciálnu bezpečnostnú previerku.

23.10.2015 10:59
John Brennan Foto: ,
Šéf CIA John Brennan.
debata (31)

K týmto údajom sa vraj dostal študent strednej školy, ktorý kritizuje americkú zahraničnú politiku. Chlapec sa ozval denníku New York Post a svoj postup vysvetlil aj portálu Wired. Zavolal do komunikačnej spoločnosti Verizon a predstieral, že je technik. Firma mu na základe falošnej informácie vydala Brennanove bezpečnostné údaje ako PIN, posledné štyri čísla jeho kreditnej karty, e-mailovú adresu a číslo mobilného telefónu. S nimi sa potom ozval spoločnosti AOL, ktorá je pod Verizonom a spravuje e-mailové schránky. Tvrdil, že je Brennan a potrebuje sa dostať k svojej elektronickej pošte. Keďže mal potrebné bezpečnostné údaje, podarilo sa mu to.

Chlapec tvrdí, že Brennan sa snažil tri razy zmeniť heslo k svoju e-mailu, aby ho ochránil. Nakoniec sa vraj so šéfom CIA aj telefonicky rozprával.,,Pýtal sa, čo chcem. Povedali sme mu, že dva bilióny dolárov a že žartujeme,“ vyhlásil hacker pre Wired. Brennan sa ho údajne potom opýtal, koľko naozaj chce.

"Chceme len, aby bola Palestína slobodná a aby ste prestali zabíjať nevinných ľudí,“ vysvetlil svoju motiváciu chlapec.

"Použili starý trik, ale je to problém pre komunikačné spoločnosti po celom svete. Podobné prípady len ďalej podkopávajú dôveru medzi jednotlivými aktérmi v kybernetickom priestore,“ vysvetlila pre Pravdu odborníčka na kyberbezpečnosť Camino Kavanaghová z King’s College v Londýne.

Brennan je šéfom CIA od novembra 2013. Zverejnené dokumenty pochádzajú z rokov 2007 a 2008, keď nepracoval pre vládu. Zatiaľ ich WikiLeask publikovali len niekoľko a nie je jasné, koľko ich majú hackeri k dispozícii. Ide napríklad o články, ako zlepšiť prácu tajných služieb či ako (ne)používať pri vypočúvaní mučenie. Najväčšiu kontroverziu vzbudil už spomenutý formulár. Obsahuje totiž aj údaje o Brennanovej rodine či o známych. Za to, že ho WikiLeaks zverejnili, sa už na ich hlavu zosypala kritika. CIA označila hackerský útok za zločin, ktorým by sa mal zaoberať Federálny úrad pre vyšetrovanie. Tajná služba tiež odsúdila zverejnenie údajov týkajúcich sa rodiny Brennana.

"Nič nenaznačuje, že by dosiaľ publikované dokumenty boli označené ako tajne. Vyzerá to tak, že ide o správy, ktoré by mohol vlastniť bežný občan, ktorý sa zaujíma o národnú bezpečnosť,“ uviedla vo vyhlásení CIA.

Americkí predstavitelia však majú problém s kyberbezpeč­nosťou. Nedávno sa za využívanie súkromného e-mailu ospravedlňoval minister pre vnútornú bezpečnosť Jeh Johnson. Hillary Clintonová zase používala na posielanie elektronických správ vlastný server, hoci bola šéfkou americkej diplomacie.

"Je to pre USA zahanbujúce,“ reagoval pre Pravdu Tobias Feakin z Medzinárodného centra pre kybernetickú politiku. "Nevyzerá dobre, že takto zasiahli riaditeľa CIA. Základom kyberbezpečnosti je totiž pochopiť, aké citlivé informácie máte v počítači a na webe a na základe toho sa správať,“ pripomenul expert.

"Hacknutie e-mailu predstaviteľa tajných služieb je vážna vec,“ myslí si August Cole, spoluautor knihy Flotila duchov, ktorá sa zaoberá budúcnosťou vojenských konfliktov. "Niečo také môže viesť k tomu, že budú zraniteľní. Mnoho scenárov, ktoré rozoberáme v knihe, sa môže začať podobným hackerským útokom a pokračovať tak, že ich nepriatelia využijú vo väčšej miere,“ uviedol pre Pravdu expert z Atlantickej rady.

© Autorské práva vyhradené

31 debata chyba
Viac na túto tému: #CIA #John Brennan #hackerský útok