Konzervatívci vyhrali poľské voľby s parlamentnou väčšinou

Opozičná konzervatívna strana Právo a spravodlivosť (PiS) presvedčivo vyhrala nedeľné voľby v Poľsku, keď podľa odhadov výsledkov získala 39,1 percenta hlasov. Druhá vládna Občianska platforma (PO) dostala 23,4 percenta a jej šéfka a premiérka Ewa Kopaczová už priznala porážku. Ak sa doterajší trend potvrdí, PiS by ziskom 242 mandátov zo 460 v dolnej komore mohla prvýkrát od pádu komunizmu vytvoriť jednofarebnú väčšinovú vládu a ukončiť tak osem rokov hegemónie liberálov. Do parlamentu sa podľa odhadov dostanú ešte tri menšie strany.

25.10.2015 08:45 , aktualizované: 23:12
Poľsko, Beata Szydlová Foto: ,
Beata Szidlová, ktorá je líderkou kandidátky strany Právo a spravodlivosť (PiS), která podľa odhadov vyhrala voľby do poľského Sejmu.
debata (21)

„Nezabudnime na to, že sme tých osem rokov nepremárnili,“ reagovala na neúspech svojej strany Kopaczová. Liberáli budú mať podľa odhadov v Sejme 133 poslancov, čo je strata viac než siedmich desiatok kresiel.

Konzervatívcom by podľa prepočtov televízie TVP mohlo k väčšinovej vláde stačiť aj 37 percent hlasov v prípade, že by odhady agentúry IPSOS, teda 39,1 percenta, neboli úplne presné. Nálada v štábe PiS bola po ich uverejnení triumfálna. „Pán prezident, hlásim splnenie úlohy,“ vyhlásil šéf strany a expremiér z rokov 2006–2007 Jaroslaw Kaczynski s odkazom na svojho brata a tragicky zosnulého prezidenta Lecha, ktorý podobnú vetu adresoval vtedajšiemu šéfovi strany Jaroslawovi po svojom víťazstve v prezidentských voľbách 2005.

Až po Kaczyńskom sa k slovu dostala pravdepodobná budúci premiérka Beata Szydlová, ktorá viedla PiS vo volebnej kampani a podľa ktorej má najväčšiu zásluhu na úspechu práve predseda strany. „Neodtrhli sme sa od reality, ale zamierili sme tam, kde je ľuďom veľmi ťažko. Na to nemôžeme zabúdať a v práci, ktorú sme začali, musíme pokračovať,“ povedala Szydlová v narážke na predvolebné sľuby zlepšenia života chudobných Poliakov.

„Kaczyński je pánom a vládcom Poľska,“ komentoval odhady volebných výsledkov poľský publicista Tomasz Lis.

Do parlamentu by sa podľa odhadov prezentovaných poľskými televíziami dostali ešte tri strany. Tretie miesto patrí protestnému zoskupeniu rockera a neúspešného kandidáta z jarných prezidentských volieb Pawla Kukiza, ktorému odhad na základe ankety agentúry IPSOS medzi voličmi prisúdil deväť percent hlasov. Do Sejmu prenikne so 7,1 percentami hlasov aj nová liberálna strana Moderní.pl, ktorú vedie ekonóm Ryszard Petru. Tesne nad zákonným prahom päťpercentnej hranice balansuje doterajší vládnej partner Kopaczovej – ľudovci.

Zjednotená ľavica síce dostala 6,6 percent, pretože je však koalíciou niekoľkých ľavicových strán, potrebuje na účasť v Sejme osem percent.

Hlasovať prišlo vyše 51 percent voličov. Účasť bola mierne vyššia ako pri posledných voľbách.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #voľby