Hurikán Patricia poškodil v Mexiku až 3 500 domov

Mohutný hurikán Patricia, ktorý v sobotu ráno udrel na západné pobrežie Mexika a spôsobil evakuáciu tisícov ľudí, poškodil až 3 500 domov, oznámila podľa agentúry AP mexická vláda. Podľa mexického prezidenta hurikán, ktorý postupne výrazne zoslabol až na bežnú tlakovú níž, zasiahol oblasť o rozlohe 3 500 hektárov. Asi 235-tisíc obyvateľov zostalo bez elektriny, u polovice z týchto ľudí bol už prívod prúdu obnovený, dodal Enrique Peňa Nieto.

25.10.2015 09:22
Mexiko, Hurikán Patrícia Foto: ,
Popadané stromy a ďalšie škody, ktoré v obci Melaque v Mexiku zanechal hurikán Patrícia.
debata

Hurikán pôvodne najsilnejšej piatej kategórie, ktorý z Pacifiku priniesol prívalové dažde a zaplavil ulice miest, sa nad hornatým vnútrozemím v sobotu popoludní miestneho času rýchlo vyčerpal. Napriek tomu však meteorológovia varovali pred ďalšími silnými dažďami. Hurikán vstúpil na pevninu v mexickom štáte Jalisco. Sila vetra v tom okamihu podľa odhadov dosahovala takmer 270 kilometrov za hodinu.

Podľa odborníkov je relatívne malá výška škôd daná tým, že stred Patricie bol v čase najväčšieho účinku v málo obývanej oblasti. V turistickom stredisku Puerto Vallarta, kde sa čakal priamy úder a z ktorého bolo evakuovaných na 15-tisíc turistov, pocítili jeho silu len nepriamo. Hurikán sa navyše pohyboval pomerne veľkou rýchlosťou cez 30 kilometrov za hodinu, takže nepôsobil na jedno miesto príliš dlho.

debata chyba
Viac na túto tému: #Mexiko #hurikán Patricia