Poľsko bude spojencom Orbána, môže sa vzdialiť Berlínu, súdi tlač

Po volebnom triumfe konzervatívcov Jaroslawa Kaczyńského sa poľská vláda stane veľkým spojencom maďarského premiéra Viktora Orbána. Doteraz veľmi blízke vzťahy s Nemeckom môžu byť naopak vystavené skúške, píšu v pondelkových komentároch európske denníky. Moskva podľa hovorcu Kremľa očakáva, že nie príliš dobré vzťahy oboch krajín sa nijako nezlepšia.

26.10.2015 13:59
Polsko, Kaczynski Foto: ,
Šéf poľskej opozície, ktorá uspela v nedeľných voľbách, Jaroslaw Kaczyński.
debata (38)

„Vznik novej vlády PiS (Právo a spravodlivosť) by mal na západ od rieky Odry vyvolať prenikavé zaznenie poplašného signálu,“ uviedol v komentári v nemeckej televízii ARD novinár Robin Lautenbach. Podľa neho museli protiimigrantské vyjadrenia Kaczyńského znieť príjemne najmä ušiam xenofóbnych aktivistov z hnutia Pegida.

„Víťazstvo národných konzervatívcov môže vystaviť dobré vzťahy medzi oboma krajinami skúške,“ usudzuje denník Frankfurter Allgemeine Zeitung, podľa ktorého je však zatiaľ príliš skoro na súdy o zmene zahraničnopoli­tickej orientácie Varšavy. Ťažko však podľa médií zostanú nadštandardné vzťahy Poľska a Nemecka vybudované Merkelovou a expremiérom Donaldom Tuskom na rovnakej úrovni.

Komentátori pripomínajú, že PiS ukázala svoju protieurópsku a protinemeckú tvár už v rokoch 2005 až 2007, kedy vládla Poľsku. Teraz však bude mať zrejme rozdielne podmienky, prinajmenšom v tom, že zrejme bude vládnuť sama a môže sa pri moci udržať dlhšie ako dva roky. Navyše sa do strany dostali mladší ľudia s menej radikálnym zmýšľaním, ktorí by mohli PiS v zahraničnej politike nasmerovať miesto konfrontácie s Bruselom a Berlínom skôr k dialógu.

Médiá v Nemecku ani Maďarsku však nepochybujú, že jednoznačným dôsledkom volieb v Poľsku bude zblíženie Varšavy a Budapešti. „V Európe budú dve Maďarská,“ píše v titulku k svojmu komentáru ľavicový denník Népszabadság. Aj podľa ďalších maďarských médií dal Kaczyński jasne najavo, že chce podobne ako premiér Viktor Orbán zmeniť nielen vzťahy s Bruselom či rázne odmietnuť utečenecké kvóty, ale aj presadzovať poľské peniaze na úkor zahraničného kapitálu a posilniť úlohu štátu vo veľkých podnikoch.

Možné európske ochladnutie Poľska podľa niektorých listov paradoxne spôsobila prílišná náklonnosť Tuska a vládnucej Občianskej platformy k Bruselu, kvôli ktorej zostala strana bez silného lídra. „Donald Tusk sa stal predsedom Európskej rady a jeho zoskupenie zaplatilo za aroganciu a aféry posledných rokov,“ píše belgický Le Soir.

Hovorca nemeckej vlády výsledky poľských volieb komentovať odmietol a vyhlásil, že obe krajiny by mali zostať blízkymi spojencami ako doteraz. Ako jedno z mála oficiálnych miest sa k výsledkom vyjadril Kremeľ, podľa ktorého hovorcu Dmitrija Peskova Rusko síce vôľu Poliakov rešpektuje, ale stálo by o lepšie vzťahy než doteraz.

„Chceme ich aj teraz, ale ako sa hovorí, lásku si nemôžete vynútiť,“ povedal Peskov podľa agentúry Reuters. Kaczyński dáva dlhodobo najavo, že Rusko podľa neho nesie vinu za tragický pád lietadla s jeho bratom Lechom, pri ktorom vtedajší prezident pred piatimi rokmi zahynul pri Smolensku. Expremiér Tusk zastával v tejto veci výrazne miernejší postoj.

38 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Maďarsko #Nemecko #Orbán