Turecká armáda útočila na Kurdov v severnej Sýrii

Turecká armáda nedávno dvakrát útočila na oddiely sýrskych Kurdov, ktoré pôsobia na severe Sýrie. V tureckej televízii A Haber to v pondelok večer povedal turecký premiér Ahmet Davutoglu. Turecko vstúpilo do bojov v Sýrii až tento rok a obnovilo pritom vojenské operácie proti Kurdom.

27.10.2015 10:07
debata (48)

„Upozorňovali sme, že PYD (sýrska kurdská Strana demokratickej únie) nesmie postúpiť západne od Eufratu. Útočili sme na ňu dvakrát,“ povedal Davutoglu.

Sýrski Kurdi, ktorí sú považovaní za spojencov medzinárodnej koalície, ktorá rok bojuje proti islamským radikálom na severe Sýrie, obvinili tureckú armádu z útokov na svoje pozície. Agentúra AFP napísala, že postup Kurdov z ich tradičnej oblasti na severovýchode Sýrie smerom na západ vyvoláva v Ankare obavy.

Turecko považuje PYD za spojencov tureckej Strany kurdských pracujúcich (PKK), ktorú Ankara radí k teroristickým organizáciám a proti ktorej tento rok obnovila boje. PKK bojuje za väčšiu autonómiu Kurdov od roku 1984.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan cez víkend varoval PYD a jej milície YPG pred snahami rozšíriť kontrolu na ďalšie oblasti na severe Sýrie pozdĺž tureckej hranice. „Jediné, čo si želajú, je úplne ovládnuť sever Sýrie. Pre nás je to hrozba a Turecko nemôže túto hrozbu pripustiť,“ povedal Erdogan.

Oddiely YPG sa v januári podieľali na oslobodení kurského mesta Kobani na severe Sýrie a v lete oslobodili mesto Tall Abjad. Obe boli v rukách radikálov z organizácie Islamský štát.

48 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Turecko #Ahmet Davutoglu