EÚ na štyri mesiace pozastaví platnosť sankcií voči Bielorusku

Európska únia pozastaví na štyri mesiace platnosť sankcií voči asi 170 občanom Bieloruska, medzi ktorými je aj autoritársky prezident Alexander Lukašenko. Informovala o tom agentúra Reuters, ktorá sa odvoláva na vyjadrenia troch nemenovaných diplomatov.

29.10.2015 11:51
bielorusko, lukašenko Foto: ,
Pozastavenie sankcií voči Bielorusku na štyri mesiace ohlásili predstavitelia EÚ iba deň po tamojších voľbách. Lukašenko je prezidentom Bieloruska už 21 rokov a v posledných voľbách opäť zvíťazil so ziskom 83,5 percenta hlasov.
debata (7)

Príslušné rozhodnutie má byť „formalizované“ napoludnie a následne sa očakáva jeho zverejnenie v piatkovom vydaní úradného vestníka EÚ. Účinnosť v takom prípade nadobudne nasledujúci deň, teda 31. októbra. Podľa zdrojov Reuters sa dané rozhodnutie vzťahuje na obdobie do 29. februára 2016.

Ústretový krok EÚ voči Bielorusku nasleduje po tom, ako Lukašenko v auguste omilostil šiestich politických väzňov a prezidentské voľby z 11. októbra, ktoré mu zabezpečili piate funkčné obdobie, nepriniesli ďalšiu vlnu politických represií.

Pozastavenie sankcií voči Bielorusku na štyri mesiace ohlásili predstavitelia EÚ iba deň po tamojších voľbách, hoci podľa vtedajšieho vyjadrenia nemeckého ministra zahraničných vecí Franka-Waltera Steinmeiera hlasovanie „nespĺňalo medzinárodné normy“.

Lukašenko je prezidentom Bieloruska už 21 rokov a v posledných voľbách opäť zvíťazil so ziskom 83,5 percenta hlasov.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #sankcie #bielorusko #Alexandr Lukašenko