Vo Viedni rokovali o Sýrii, na osude prezidenta Asada sa nezhodli

Sýria by mala byť jednotná a jej vedenie sekulárne, zhodli sa v piatok politici na rokovania o Sýrii, ktoré sa uskutočnilo vo Viedni. Účastníci stretnutia sa chcú pokúsiť dosiahnuť v krajine v nasledujúcich týždňoch uzavretie celonárodného či regionálneho prímeria, uviedol nemecký minister zahraničia Frank-Walter Steinmeier.

30.10.2015 09:13 , aktualizované: 19:25
Sýria, Viedeň, summit Foto: ,
Ministri zahraničných vecí (zľava) Ruska, USA, Saudskej Arábie a Turecka: Sergej Lavrov, John Kerry, Adel al-Jubeir a Feridun Sinirliogu na rokovaniach o sýrskej kríze vo Viedni.
debata (48)

Na osude prezidenta Assadom sa nezhodli, dodal. Schôdzky sa zúčastnili zástupcovia takmer 20 štátov vrátane Iránu, ktorý sa podobného medzinárodného rokovania o Sýrii zúčastnil vôbec prvýkrát.

Podľa francúzskeho ministra zahraničia Laurenta Fabiusa politici diskutovali o mnohých témach vrátane tých „najťažších“. Na niektorých veciach sa nezhodli, v rovnakom zložení sa zídu za dva týždne, dodal Fabius.

„Osem hodín závažných sýrskych rozhovorov vo Viedni. Boli náročné, ale konštruktívne: máme dostatok spoločného základu pre začatie politického procesu pod vedením OSN,“ uviedla na Twitteri šéfka únijnej diplomacie Federica Mogheriniová.

Vo Viedni kolujú zoznamy sýrskych opozičných skupín

Rusko a Saudská Arábia si na viedenských rokovaniach o Sýrii vymenili zoznamy sýrskych opozičných skupín, ktoré chcú zapojiť do rozhovorov. Novinárom to povedal námestník ruského ministra zahraničia Michail Bogdanov. Vo Viedni už druhý deň pokračujú rozhovory o sýrskom konflikte. Prítomní sú zástupcovia viac než desiatich krajín vrátane Iránu, ktorý sa na rozhovoroch o Sýrii zúčastňuje vôbec prvýkrát.

Bogdanov vyhlásil, že Rusko odovzdalo zoznam všetkých skupín, s ktorými rokuje alebo ktorí sú ochotní konať v budúcnosti. Podľa Moskvy by mali byť prizvaní k rozhovorom. Zoznam má údajne 38 položiek a Moskva nie je proti ďalšiemu rozšíreniu. Zástupca Saudskej Arábie vraj odovzdal vlastný zoznam a Američania sľúbili, že takýto zoznam tiež vyhotovia. Podľa ruských médií chce Moskva k rozhovorom prizvať tiež Kurdov a Sýrsku slobodnú armádu.

Podľa agentúry AP je vo Viedni 19 ministrov zahraničia alebo ďalších predstaviteľov jednotlivých krajín. Minister zahraničia USA John Kerry priznal, že rokovania sú veľmi ťažké. „Mám nádej, že pokročíme. Nenazval by som to však optimizmom,“ povedal.

Rusko sa zapojilo do bojov v Sýrii koncom septembra s cieľom pomôcť poraziť islamských radikálov. Jeho letectvo operuje hlavne na západe a severozápade Sýrie. Operácie začali až vtedy, keď oznámilo, že o to požiadala sýrska vláda. Námestník ruského ministra zahraničia Sergej Rjabkov vyhlásil, že žiadny štát nesmie použiť svoju armádu v Sýrii bez dohody s tamojšou vládou. Odpovedal na otázku týkajúcu sa možnosti, že USA začne pozemné operácie v Sýrii. „Akékoľvek nasadenie armády bez súhlasu Damasku je pre nás neprijateľné,“ povedal.

Vo Viedni sedia pri jednom stole zástupcovia krajín, ktorých názory na to, či môže sýrsky prezident Bašár Asad zostať pri moci, sa zásadne odlišujú. Irán, ktorý je okrem Ruska hlavným Asadovým spojencom, je podľa Reuters ochotný pristúpiť na to, že sa krajiny dohodnú na zriadení polročnej dočasnej sýrskej vlády. O ďalšom Asadovom osude sa potom má rozhodnúť vo voľbách.

Vodca sýrskej politickej opozície George Sabra to však vylúčil. Každý plán, ktorý umožní Asadovi kandidovať v predčasných voľbách, je podľa neho šialený. Asada považuje za koreň problému a usporiadať v súčasnej situácii celonárodné voľby je nemožné. „Kto je dostatočne šialený na to, aby veril, že je možné za súčasných podmienok v Sýrii usporiadať voľby? Milióny Sýrčanov sú mimo Sýrie, niektorí v utečeneckých táboroch. V Sýrii sú ďalšie milióny ľudí, ktorí odišli z domovov v snahe nájsť bezpečné miesto,“ citoval Sabru Reuters.

Veliteľ povstaleckej 13. divízie Ahmad Saúd má rovnaký názor. „Za súčasného bezvládia to nebudú skutočné voľby, absolútne s nimi nesúhlasíme,“ povedal.

Sabra povedal, že Asad nemá právo kandidovať vo voľbách, pretože jeho armáda a spojencami z Iránu a libanonského Hizballáhu útočia na sýrskych občanov, čím vytvorili podmienky pre radikálnu opozíciu. „Bašár Asad a jeho režim sú príčinou terorizmu v Sýrii. To, čo sa teraz deje vo Viedni, je karneval blízkovýchodných štátov, ktoré vydávajú vyhlásenia, ktorými sledujú vlastné záujmy. Nie je to riešenie sýrskeho problému,“ povedal Sabra.

Hlavné mesto Rakúska je od štvrtka dejiskom nového kola medzinárodných rokovaní o vojne v Sýrii, ktoré podľa zúčastneného ministra zahraničných vecí USA Johna Kerryho predstavujú zatiaľ „najsľubnejšiu“ príležitosť na dosiahnutie politického riešenia.

48 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Irán