Sarkozy tykal Putinovi a dvoril sa Rusku

Bývalý francúzsky prezident, ktorý má šancu vrátiť sa do Elyzejského paláca, robil politickú reklamu záujmom Ruska. Nicolas Sarkozy ho podporil najprv na prednáške na moskovskej univerzite, kde si prevzal čestný doktorát, a s pochvalami pokračoval v rezidencii prezidenta Vladimira Putina.

31.10.2015 10:00
putin, sarkozy Foto:
Nicolas Sarkozy si podáva ruku s Vladimirom Putinom. Ruský prezident prijal bývalého šéfa Elyzejského paláca vo svojej rezidencii neďaleko Moskvy.
debata (90)

Sarkozy označil sankcie proti Moskve za nepochopiteľné, pričleniť Krym k Ukrajine nepovažuje za potrebné, ruské bombardovanie Sýrie oceňuje. „Musíme sa vyhnúť novej studenej vojne. Izolovať Rusko nemá zmysel,“ zdôraznil podľa agentúry AFP v súvislosti so zhoršením vzťahov medzi Moskvou a Západom.

Francúzske médiá si všímajú, že Putin nemá vo zvyku prijať opozičných lídrov zo zahraničia vo svojej rezidencii. Jeho stretnutie so Sarkozym trvalo takmer dve hodiny.

„Nicolas, veľmi rád ťa vidím, celý rok sme sa nevideli,“ privítal hosťa Putin podľa svojej kremeľskej webovej stránky a zavtipkoval, že nevie, či ho má oslovovať prezident alebo pán doktor, keďže prichádza s čestným univerzitným titulom. „Som tu rád, poznáš moje presvedčenie, že svet potrebuje Rusko,“ prihovoril sa Sarkozy podľa AFP.

Exprezident v podstate súhlasil so všetkým hlavným, o čo sa Kremeľ zaujíma v zahraničnej politike. „Neviem, kto vymyslel systém protiruských sankcií, ale ignoroval dejiny. Som veľmi spätý s transatlantickým putom, lenže kde je napísané, že máme slepo nasledovať našich spojencov?“ zdôraznil podľa novín Le Monde.

„Keby som bol prezident, nikdy by som nenechal odísť Rusko z G8,“ dodal v súvislosti s vylúčením krajiny z klubu najvyspelejších štátov sveta. Sarkozy sa stretol aj s francúzskymi krajanmi. Povedal im, že vážne pochybuje o podpore viacerých štátov EÚ, ktoré pomýšľajú zobrať Kyjev do únie. „Tí, čo chcú integrovať Ukrajinu za každú cenu do EÚ, robia nezmyselnú politiku,“ citoval ho Le Monde.

V súvislosti s Krymom sa vyhol slovu anexia a fakticky súhlasil, že Rusko si zakreslilo polostrov na svoju mapu. „Nikto vierohodný, podľa mojich poznatkov, nežiada návrat Krymu k Ukrajine. V podstate nikto nenamietal, možno okrem krymských Tatárov, obrovská väčšina obyvateľstva bola za pripojenie k Rusku,“ poukázal na výsledky minuloročného referenda, ktoré medzinárodné spoločenstvo neuznalo.

Sarkozy síce uznal, že „medzinárodné právo sa nerešpektovalo, ale treba niekoľko mesiacov, možno rokov, aby sa veci upokojili“. Zmienil sa aj o angažovaní Ruska v Sýrii. Nazdáva sa, že kroky Putina sú viac pozitívne ako negatívne.

„Chcel by som mu povedať, aby Rusko nepovažovalo Európu za protivníka. Vyslovím sa tak, že náš záujem spočíva v tom, aby sme spolupracovali. Vrátane Sýrie,“ vyjadril sa na pôde univerzity, keď hovoril, o čom plánuje debatovať s Putinom.

Návšteva v Moskve vyvolala kritický ohlas vo francúzskych ľavicových vládnych kruhoch. Thierry Mandon, jeden z ministrov, sa nazdáva, že Sarkozy urobil chybu: „Diplomacia je komplikovaná vec, správa sa ako slon v porceláne,“ povedal pre stanicu France 2. Pridali sa aj ďalší socialisti, ktorým prekáža, že Sarkozy robí „paralelnú diplomaciu“.

Naopak, exprezidenta sa zastali predstavitelia opozičného pravicového tábora. Sarkozy plánuje znovu kandidovať v prezidentských voľbách, ktoré sa uskutočnia na jar 2017.

© Autorské práva vyhradené

90 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #Nicolas Sarkozy