Ruský vicepremiér vyzval na obnovenie prípravy civilistov na jadrový útok

Rusko by malo obnoviť výcvik civilistov z čias studenej vojny pre prípad rozsiahleho jadrového útoku, aby vedeli, ako reagovať, povedal v piatok vicepremiér Dmitrij Rogozin. Vyjadril sa na zasadnutí bezpečnostnej rady štátu, ktorému predsedal prezident Vladimir Putin.

31.10.2015 08:19
Rusko, Ruský vicepremiér Dmitrij Rogozin Foto: ,
Ruský vicepremiér Dmitrij Rogozin.
debata (59)

Rogozin, ktorý má na starosti obranný priemysel, povedal, že USA vývojom nových zbrojných systémov pokazili jadrovú rovnováhu. Informovala o tom agentúra Reuters. Rusko podľa Rogozina nemá na výber a musí reagovať na agresívne kroky Spojených štátov.

„Protiopatrenia voči agresorovi by mali zahŕňať tie, ktoré sa týkajú ruského strategického jadrového potenciálu, to je recipročné opatrenie, aby, Boh chráň, nik nedostal nejaký šialený nápad,“ pokračoval Rogozin.

„Ak by populácia bola predsa len takémuto druhu agresie vystavená, aby sa vyhla kolosálnym stratám… mala by byť obnovená civilná obrana,“ dodal.

Počas studenej vojny sovietske orgány vybudovali systém bombových úkrytov pre prípad jadrového útoku a deti absolvovali v školách výcvik, ako si nasadiť ochrannú masku. Inštruktážne plagáty, ako sa správať v prípade útoku, viseli v školách aj na pracoviskách.

Mnohí sovietski občania však boli skeptickí, či by ich takéto preventívne opatrenia zachránili, ak by došlo k útoku. Výcvik z civilnej obrany bol povinný kým ho posledný sovietsky vodca Michail Gorbačov nezrušil, keď uzavrel s USA dohodu o jadrovom odzbrojení, ktorá viedla k upokojeniu napätia.

Súčasný ruský prezident Vladimir Putin sa však opakovane vyjadril, že USA a ich spojenci obsadzujú východnú Európu a ohrozujú ruskú národnú bezpečnosť. Na fóre v Soči tento mesiac varoval, že plánovaný americký protiraketový systém v Európe považuje za priamu hrozbu pre ruský jadrový potenciál.

59 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Rogozin #jadrový výbuch