V Egypte sa zrútilo ruské lietadlo s 224 ľuďmi na palube, pád nikto neprežil

Ruské lietadlo s 224 ľuďmi na palube sa v sobotu zrútilo na Sinajskom polostrove po tom, čo vzlietlo z egyptského letoviska Šarm aš-Šajch pri Červenom mori a mierilo do Ruska. Pád nikto neprežil. Oznámili to egyptské a ruské úrady. V Rusku bol v nedeľu štátny smútok. Ruskí vyšetrovatelia prehľadali kancelárie aeroliniek Kogalymavia a zabavili tu bližšie nespresnené dokumenty. Informovala o tom agentúra Interfax. Prívrženci Islamského štátu tvrdia, že lietadlo zostrelili, ruské ministerstvo dopravy to odmietlo.

31.10.2015 09:10 , aktualizované: 01.11.2015 09:50
Egypt, ruské lietadlo, trosky, Ismáíl, Foto: ,
Na miesto nešťastia dorazil aj egyptský premiér Šaríf Ismáíl.
debata (166)

Podľa ruských leteckých služieb ide o lietadlo Airbus A-320 s 224 ces­tujúcimi a členmi posádky, ktoré prevádzkovala ruská letecká spoločnosť Kogalymavia. Stroj mieril do Petrohradu. Na palube bolo okrem 17 detí 138 žien a 62 mužov.

„Bohužiaľ, všetci cestujúci letu 9268 spoločnosti Kogalymavia z Šarm aš-Šajchu do Petrohradu sú mŕtvi,“ oznámila popoludní podľa AFP ruská ambasáda v Egypte. Podľa egyptských lekárskych a bezpečnostných zdrojov všetci ľudia na palube zahynuli, uviedli agentúry Reuters a AP.

Podľa agentúry Reuters z miesta dopadu uviedli, že stroj je úplne zničený a jeho pád zrejme nikto neprežil. Lietadlo viezlo podľa rozhlasovej stanice Govorit Moskva len ruských turistov. Podľa agentúry RIA Novosti bolo medzi cestujúcimi 200 dospelých a 17 detí.

Ruský prezident Vladimir Putin nariadil, aby do Egypta okamžite vyslali tímy záchranárov a vyšetrovaľov. Ruské úrady podľa neho tiež musia poskytnúť rodinám postihnutých maximálnu pomoc. Pomoc Egyptu v súvislosti s pádom ruského lietadla ponúkol Izrael.

Trosky ruského lietadla, ktoré spadlo v Egypte. Foto: SITA, Suliman el-Oteify
egypt, ruské lietadlo, trosky, Trosky ruského lietadla, ktoré spadlo v Egypte.

"Podľa predbežných informácií lietadlo Airbus A-320 spoločnosti Kogalymavia, letiaci na trase Šarm aš Šajch-Petrohrad, odletelo o 06:51 moskovského času (04:51 SEČ). O 07:14 nenadviazalo kontakt s Larnakou na Cypre a zmizlo z radarových monitorov.

Agentúra TASS s odvolaním sa na káhirske medzinárodné letisko uviedla, že posádka lietadla krátko pred zmiznutím lietadla z radarov žiadala o pristátie na najbližšom letisku. Hlásila problémy s rádiostanicou. Stroj zmizol z radarov po 23 minútach od štartu.

Káhira už vytvorila krízový štáb, ktorý sa bude nešťastím zaoberať. Na miesto dopadu, ktorého nájdenie sťažovalo zlé počasie v oblasti, úrady vyslali početné záchranné tímy vrátane 45 sanitných vozidiel. Na miesto nešťastia mieria aj egyptský premiér Šaríf Ismail s niekoľkými ministrami.

Desiatky sanitiek postupne vozia telesné... Foto: SITA, Amr Nabil
egypt, ruské lietadlo, sanitky Desiatky sanitiek postupne vozia telesné pozostatky z miesta tragického pádu ruského lietadla.

Zrútenie ruského lietadla na Sinaji nikto neprežil

Z trosiek ruského lietadla, ktoré sa zrútilo na Sinaji, vytiahli záchranári viac ako sto tiel vrátane piatich detí. „Lietadlo sa po páde rozlomilo na dve časti. Na jednu malú s chvostom stroja, ktorá zhorela, a jednu väčšiu, ktorá vrazila do skaly“, povedal Reuters jeden zo záchranárov. Zrútenie lietadla nikto neprežil, oznámili podľa agentúr AP a AFP egyptské a ruské úrady. Na palube podľa egyptskej vlády bolo 214 ruských občanov a traja Ukrajinci.

Ruskí vyšetrovatelia prehľadali kancelárie aeroliniek Kogalymavia

Ruskí vyšetrovatelia prehľadali kancelárie aeroliniek Kogalymavia, ktorej stroj sa s 224 ľuďmi na palube zrútil v Egypte, a zabavili tu bližšie nespresnené dokumenty. Informovala o tom agentúra Interfax.

Ruská federálna agentúra Rostransnadzor, ktorá funguje ako dozorný dopravný orgán, sa chce teraz zamerať na to, či letecká spoločnosť dodržiavala všetky letové bezpečnostné pravidlá.

V minulosti to tak totiž nebolo. Pri rutinnej kontrole vlani v marci kontrolóri zistili určité závady a nezrovnalosti. Aerolinky ich podľa Interfaxu v stanovenom termíne napravili.

Spoločnosť Kogalymavia uviedla, že nie je dôvod vidieť za pádom lietadla nejakú ľudskú chybu. Hovorca spoločnosti oznámil, že pilot bol veľmi skúsený a lietadlo nedávno prešlo celkovým servisom.

Telesné pozostatky obetí pádu ruského lietadla... Foto: SITA, Amr Nabil
sanitky, egypt, ruské lietadlo, obete, Telesné pozostatky obetí pádu ruského lietadla preváža špeciálne lietadlo na identifikáciu.

Islamský štát tvrdí, že je zodpovedný za zostrelenie lietadla

Príčina nešťastia letu KGL-9268 v hornatej oblasti južne od mesta Aris nie je doteraz známa. Záchranári už našli v troskách čiernu skrinku s údajmi o lete stroja. Egyptské bezpečnostné zdroje podľa Reuters na základe prvých poznatkov súdia, že pád stroja zrejme spôsobila technická porucha.

Lietadlo podľa nich padalo kolmo k zemi. Egyptská odnož Islamského štátu podľa AFP a Reuters na sieti Twitter tvrdí, že ruské lietadlo zostrelila v reakcii na ruskú intervenciu v Sýrii. Správu nie je možné overiť z nezávislých zdrojov.

„V rôznych médiách sa objavujú rozmanité informácie o tom, že ruské dopravné lietadlo bolo údajne zostrelené protilietadlovou raketou vypálenou teroristami. Túto informáciu nie je možné považovať za správnu,“ citoval Interfax ruského ministra dopravy Maxima Sokolova.

IS vo svojom vyhlásení neuviedol, akým spôsobom lietadlo zničil. V regióne sú síce k dispozícii strely zem-vzduch odpaľované z ručných prenosných zariadení. Ich použitie odborníci vylučujú, pretože lietadlo letelo vo výške 9450 metrov, čo je výrazne mimo dosahu takto odpálených striel.

Interfax s odvolaním sa na odborný portál Flightradar24 uviedol, že lietadlo krátko pred zmiznutím z radarov prudko kleslo na výšku 1 500 metrov.

Podľa egyptských bezpečnostných zdrojov nič nanasvedčuje tomu, že lietadlo zostrelili. Podobné obavy vyvoláva skutočnosť, že na Sinaji pôsobia islamskí radikáli vrátane skupín napojených na Islamský štát. Islamisti tu v posledných mesiacoch zabili stovky egyptských vojakov či policajtov a útočili aj na ďalšie ciele.

Lufthansa a Air France-KLM nateraz nebudú lietať cez Sinaj

Dvojica najväčších európskych aeroliniek Lufthansa a Air France-KLM z bezpečnostných dôvodov nebudú lietať cez Sinajský polostrov v Egypte, kým sa nevysvetlí pád ruského lietadla s 224 ľuďmi na palube. Informovala o tom agentúra Reuters.

„Rozhodli sme sa vyhnúť danej oblasti, pretože tamojšia situácia a vysvetlenie pádu nie sú jasné,“ uviedla nemecká letecká spoločnosť Lufthansa. „Budeme sa oblasti vyhýbať, pokiaľ nebude známe, čo pád spôsobilo,“ dodala hovorkyňa Lufthansy s tým, že firma cez oblasť vedie takmer desať liniek denne.

K podobnému kroku sa odhodlal francúzsko-holandský letecký holding Air France-KLM. „Air France potvrdzuje, že prikročila v rámci preventívnych opatrení na to, že nebude lietať nad Sinajom,“ uviedli aerolinky.

Príčina pádu lietadla bude podľa Káhiry jasná až po kontrole čiernych skriniek

Do preverenia čiernych skriniek nie je možné určiť príčinu zrútenia ruského civilného lietadla na egyptskom Sinajskom polostrove. Žiadne podozrivé aktivity, ktoré by k pádu viedli, sa nepredpokladajú.

Podľa agentúry Reuters to vyhlásil egyptský premiér Šaríf Ismáíl. Zároveň povedal, že nádej na objavenie preživších je takmer nemožná. Ismáíl vo svojom vyhlásení reagoval na vyhlásenie, ktorým sa radikálne hnutie Islamský štát prihlásilo k zostrelenie lietadla. Túto verziu už skôr spochybnila Moskva aj nemenovaní egyptskí predstavitelia.

Doteraz sa podľa egyptského premiéra podarilo vyslobodiť 129 tiel, ktoré sa letecky prepravujú do Káhiry. Egypt sa tiež pripravuje na príchod príbuzných obetí. O ich ceste s odvolaním sa na ruské úrady informovala agentúra DPA.

Francúzsky úrad pre bezpečnosť civilného letectva BEA pošle v nedeľu do Egypta kvôli zrútenie ruského lietadla dvoch svojich vyšetrovateľov, ktorých bude sprevádzať šestica technických poradcov z Airbusu. Informovala o tom agentúra Reuters. Ruský Medzištátny letecký výbor (MAK) poskytne štyroch komisárov a nemecký úrad pre vyšetrovanie leteckých nehôd BFU dvoch zástupcov.

Airbus A-321. Foto: Reuters, STRINGER/GERMANY
airbus A-321, lietadlo Airbus A-321.

Ruskí vyšetrovatelia preverujú palivo lietadla

Podľa agentúry Reuters úrady preverujú vzorky paliva z ruskej Samary, kde havarovaný stroj naposledy tankoval. Manželka kopilota lietadla podľa ruskej štátnej televízie NTV uviedla, že jej muž sa pred odletom sťažoval na technický stav stroja.

Ruskí vyšetrovatelia začali kriminálne vyšetrovanie a popri odberoch vzoriek leteckého paliva v Samare začali výsluchy pozemného personálu, ktorý lietadlo pred osudným letom pripravoval či prišiel do kontaktu s jeho posádkou. Prehľadané boli tiež kancelárie aeroliniek na moskovskom letisku Domodedovo.

Putinovi, ktorý medzitým nariadil vyslať do Egypta tímy ruských záchranárov a vyšetrovateľov, egyptský prezident Sisi prisľúbil vytvoriť podmienky pre čo najširšiu možnú účasť ruských špecialistov na vyšetrovaní nehody. Egyptský úrad najvyššieho prokurátora podľa Reuters oficiálne povolil ruským úradom zúčastniť sa na vyšetrovaní.

Havária v Egypte je najhoršia v histórii ruskej a sovietskej aviatiky

Sobotná nehoda ruského airbusu nad Sinajským polostrovom, pri ktorej zahynulo 224 cestujúcich a členov posádky, je najtragickejším leteckým nešťastím v histórii ruskej i sovietskej aviatiky.

Prehľad nehôd ruských a sovietskych lietadiel s veľkým počtom obetí:

  • 224 obetí: 31. októbra 2015 – Ruské lietadlo s viac ako 220 ľuďmi na palube sa zrútilo v centrálnej časti Sinajského polostrova potom, čo vzlietlo z egyptského letoviska Šarm aš-Šajch pri Červenom mori a mierilo do Ruska. Lietadlo Airbus A320 viezlo prevažne ruských turistov a mierilo do Petrohradu.
  • 200 obetí: 10. júla 1985 – Havária sovietskeho lietadla Tupolev Tu-154 na vnútroštátnom lete neďaleko uzbeckého Učkuduku si vyžiadala 200 ľudských životov. Príčinou bola chyba pilota.
  • 178 obetí: 11. októbra 1984 – Lietadlo Tu-154 sovietskej spoločnosti Aeroflot sa zrútilo pri medzipristátí v Omsku. Pri nešťastí zahynulo 178 ľudí, z toho štyria na letisku.
  • 176 obetí: 13. októbra 1972 – Pri havárii sovietskeho lietadla Il-62 neďaleko Moskvy prišlo o život 176 ľudí. Príčinu v tom čase vôbec najhoršieho leteckého nešťastia sa nikdy nepodarilo vyšetriť.
  • 170 obetí: 22. augusta 2006 – Na východe Ukrajiny, asi 45 kilometrov severne od Donecku, havarovalo ruské lietadlo Tu-154 spoločnosti Pulkovo so 170 ľuďmi na palube. Nešťastie nikto neprežil.
  • 163 obetí: 7. júla 1980 – Lietadlo Tu-154 sa zrútilo krátko po štarte vo vtedajšej kazašskej metropole Almaty. Zahynulo 163 ľudí, z toho jeden človek na zemi.
  • 145 obetí: 3. júla 2001 – Ruské lietadlo Tu-154 sa zrútilo pri sibírskom mesta Irkutsku, zahynulo všetkých 145 osôb, medzi nimi 12 Číňanov. Lietadlo aeroliniek Vladivostokavia dopadlo do lesnatej krajiny pri dedine Burdakovky asi 30 kilometrov od Irkutsku.
  • 141 obetí: 29. augusta 1996 – Stroj Tu-154 ruskej spoločnosti Vnukovo Airlines so 141 osobami na palube havaroval nad nórskym súostrovím Špicbergy. Nešťastie nikto neprežil.

Letecké nešťastie v Egypte patrí k najhorším za posledných 20 rokov

Sobotné zrútenie lietadla s ruskými turistami na Sinajskom polostrove patrí k najhorším leteckým katastrofám za posledných 15 rokov. Vôbec najtragickejšou nehodou lietadiel je potom zrážka dvoch Boeingov 747 na letisku na Kanárskych ostrovoch, pri ktorej v marci 1977 zahynulo 583 ľudí.

Prehľad najtragickejších leteckých nehôd od roku 2000:

  • 302 obetí: 19. februára 2003 – Pri meste Šahdád na juhovýchode Iránu sa zrútilo iránske vojenské lietadlo Iľjušin Il-76, ktoré prevážalo členov Revolučných gárd. Nikto z 302 osôb nehodu neprežil.
  • 298 obetí: 17. júla 2014 – Pri meste Torez na východe Ukrajiny sa zrútil malajzijský Boeing 777 s 298 ľuďmi na palube, nikto neprežil. Podľa ukrajinských úradov a holandského vyšetrovania lietadlo zostrelili protilietadlovou raketou, zo zodpovednosti sa navzájom obviňujú separatisti a ukrajinské vládne sily.
  • 265 obetí: 12. novembra 2001 – Airbus A300 spoločnosti American Airlines s 260 ľuďmi na palube letiace z Kennedyho letiska v New Yorku do Santo Dominga v Dominikánskej republike sa krátko po štarte zrútil v newyorskej rezidenčnej štvrti Rockaway Beach. Haváriu nikto neprežil, na zemi zahynulo ďalších päť osôb.
  • 239 obetí: 8. marca 2014 – Lietadlo spoločnosti Malaysia Airlines s 239 ľuďmi na palube na linke z Kuala Lumpuru do Pekingu sa v noci na 8. marca stratilo z radarov. Zrejme sa zrútilo v Juhočínskom mori, prvé trosky more vyplavilo až tento rok v lete na francúzskom ostrove Réunion východne od Madagaskaru.
  • 228 obetí: 1. júna 2009 – Lietadlo Airbus A330 spoločnosti Air France letiace z Ria de Janeira do Paríža sa zrútilo do Atlantiku. Zahynulo všetkých 228 ľudí na palube.
  • 225 obetí: 25. mája 2002 – Boeing 747 taiwanskej spoločnosti China Airlines s 225 osobami na palube sa zrútil do mora pri ostrovoch Pcheng-chu (Peskadorské ostrovy). Stroj, ktorý letel z Tchaj-peja do Hongkongu, zmizol z radarov 20 minút po štarte. Nikto neprežil.
  • 224 obetí: 31. októbra 2015 – Ruské lietadlo s viac ako 220 ľuďmi na palube sa zrútilo v centrálnej časti Sinajského polostrova potom, čo vzlietlo z egyptského letoviska Šarm aš-Šajch pri Červenom mori a mierilo do Ruska. Lietadlo Airbus A320 viezlo prevažne ruských turistov a mierilo do Petrohradu.
166 debata chyba
Viac na túto tému: #Egypt #Rusko #lietadlo