Nemecko: SPD navrhuje pre migrantov decentralizované registračné centrá

Na lepšiu kontrolu prílivu utečencov navrhuje vládnuca Sociálnodemokratická strana Nemecka (SPD) vytvoriť v krajine veľký počet decentralizovaných registračných a vstupných centier.

31.10.2015 18:19
debata (10)

Cieľom tohto opatrenia je lepší, kontrolovaný a regulovaný proces vstupu a registrácie žiadateľov o azyl, povedal dnes v Berlíne predseda SPD a vicekancelár Sigmar Gabriel.

Podľa agentúry DPA sa SPD týmto návrhom odklonila od návrhu na zriadenie centrálnych „tranzitných zón“ na hraniciach, ktoré preferuje koaličná Kresťanskodemo­kratická únia (CDU) kancelárky Angely Merkelovej.

Sociálni demokrati tvrdia, že takéto obrovské záchytné zóny nie je možné organizačne zvládnuť a právne podchytiť. Koncept SPD je „oveľa inteligentnejší alternatívny návrh“, uviedol Gabriel.

Vstupné centrá by podľa neho mohli byť prevádzkované spolkovou a krajinskými vládami v rámci prijímacích zariadení a čakacích zón.

Od registrácie v týchto centrách závisí ďalší osud žiadateľov o azyl – kto ju odmietne, bude v azylovom konaní znevýhodnený. Všeobecným cieľom je vrátiť sa „k regulovanému postupu“, povedal Gabriel.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #SPD #utečenci #žiadatelia o azyl #registračné centrá