Nemecko: Vládnuca koalícia je stále rozdelená v otázke azylovej politiky

Vládnuca koalícia v Nemecku sa na nedeľnom summite v Berlíne nedokázala zhodnúť na balíku opatrení v oblasti azylovej politiky, najmä pokiaľ ide o zavedenie tzv. tranzitných zón na hraniciach, ktoré by slúžili na registráciu žiadateľov o azyl.

01.11.2015 08:46 , aktualizované: 20:44
debata (35)

Nemecká kancelárka a predsedníčka Kresťanskodemo­kratickej únie (CDU) Angela Merkelová a bavorský premiér Horst Seehofer, ktorý je zároveň šéfom Kresťanskosociálnej únie (CSU), si na takmer desaťhodinovom stretnutí v Berlíne vyjasnili niektoré sporné otázky ohľadom azylovej politiky.

Zhrnuli ich do šesťstranového dokumentu, v ktorom sú tzv. tranzitné zóny označené za „najnaliehavejšie opatrenie“ na lepšiu kontrolu hraníc, informovala agentúra DPA. Dokument sa nezmieňuje o limitovaní prílivu utečencov, čo bola opakovaná požiadavka Seehofera, ktorú však Merkelová odmieta.

Koaličné rokovania o azylovej politike budú napriek viacerým „vecným zhodám“ pokračovať vo štvrtok, informovala agentúra DPA s odvolaním sa na vyhlásenie Spolkového tlačového úradu. Na summite sa zúčastnili predsedníčka Kresťanskodemo­kratickej únie (CDU) a kancelárka Angela Merkelová, predseda Kresťanskosociálnej únie (CSU) a bavorský premiér Horst Seehofer a šéf sociálnych demokratov (SPD) Sigmar Gabriel.

Podľa zdrojov blízkych vláde sú v otázke tranzitných zón v koalícii ešte značné, miestami zásadné rozdiely. Týkajú sa okrem iného toho, či majú byť strážené alebo oplotené. Tranzitné zóny by mali pomôcť určiť, ktorí žiadatelia majú právo na azyl a ktorí nie.

CDU a CSU sa konkrétne dohodli na siedmich opatreniach na národnej a piatich európskej a medzinárodnej úrovni. Pre určitú skupinu ľudí chcú na dobu dvoch rokov pozastaviť zlučovanie rodín. Týkať sa to má utečencov, ktorí ani podľa Ženevského dohovoru, ani podľa nemeckých zákonov nemajú právo na azyl v Nemecku, ale nemôžu byť ani vyhostení – napríklad preto, že vo vlasti im hrozí trest smrti alebo mučenie.

Tento koncept presadzujú CDU a CSU, sociálni demokrati sú však proti. Namiesto toho navrhujú vytvoriť v Nemecku decentralizované registračné a vstupné centrá, ktoré by mohli byť prevádzkované spolkovou a krajinskými vládami v rámci prijímacích zariadení a čakacích zón.

Podľa SPD záchytné zóny nie je možné organizačne zvládnuť a právne podchytiť. Koncept SPD je „oveľa inteligentnejší alternatívny návrh“, uviedol v sobotu Gabriel. Ten summit po dvoch hodinách z termínových dôvodov opustil, k Merkelovej a Seehoferovi sa následne pridali šéf poslaneckého klubu CDU/CSU Volker Kauder a predsedníčka skupiny poslancov CSU v Spolkovom sneme Gerda Hasselfeldtová.

Obe strany navrhujú aj zavedenie jednotného preukazu pre utečencov, ktorý má byť podmienkou pre priznanie dávok. Toto opatrenie má centralizovať veľké množstvo časovo náročných registrácií na rôznych úradoch.

Aj medzi Merkelovou a Seehoferom existujú veľké názorové rozdiely. Bavorský premiér dal pred niekoľkými dňami Merkelovej ultimátum, aby do tejto nedele predložila ďalšie opatrenia na obmedzenie počtu žiadateľov o azyl. Kancelárkine postoje v azylovej politike považuje Seehofer za zlé a požaduje okamžité opatrenie na obmedzenie návalu utečencov na nemeckých hraniciach.

Podľa CDU a CSU by sa na summite EÚ-Turecko malo čo najskôr sa rozhodnúť o finančnej podpore Turecka a otvorení nových kapitol v prístupových rokovaniach. Obe strany sú za to, aby utečenci z tretích krajín boli rýchlo vrátení z EÚ do Turecka, na oplátku navrhujú dohodu o utečeneckých kvótach pre EÚ.

V rámci odstraňovania príčin migračnej krízy CDU a CSU navrhujú predĺžiť angažovanosť Bundeswehru v Afganistane a vyslovili sa za readmisnú dohodu EÚ s Afganistanom a Bangladéšom.

Nemecká vláda očakáva milión žiadostí o azyl

Nemecká vláda očakáva, že do krajiny tento rok príde milión žiadateľov o azyl. Informoval o tom v nedeľu Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS) s odvolaním sa na vládne kruhy. Novú vládnu prognózu počtu utečencov podľa FAS predstavila Merkelová na sobotňajšom rokovaní medzi svojou Kresťanskodemo­kratickou úniou (CDU) a sesterskou stranou CSU.

Poslanec za CSU Hans-Peter Uhl v rozhovore s FAS pohrozil zvrhnutím kancelárky. „Buď sa hranice zatvoria s Merkelovou, alebo sa zatvoria bez nej,“ povedal. Podľa neho si väčšina Nemcov praje obmedzenie imigrácie a kancelárka sa nemôže stavať proti väčšinovej mienke spoločnosti.

Na sobotňajšom rokovaní CDU a CSU podľa zdrojov FAS došlo k zblíženiu postojov oboch konzervatívnych strán. Nie je jasné, ako sa k požiadavkám CSU postaví koaličná sociálna demokracia (SPD), ktorej predseda Sigmar Gabriel tento týždeň jednoznačne odmietol návrh bavorskej strany, aby na hraniciach vznikli tranzitné zóny, v ktorých by bolo možné zamietnuť žiadosť o azyl ešte predtým, než vysídlenci vstúpia na nemecké územie.

35 debata chyba
Viac na túto tému: #CDU #seehofer #Angela Merkelová #SPD #utečenci #CSU #Sigmar Gabriel