Prečo spadlo ruské lietadlo na Sinaji? V hre sú zatiaľ všetky verzie

Možné príčiny sobotňajšieho pádu ruského dopravného lietadla s 224 turistami na palube na egyptskom Sinajskom polostrove sú teroristický útok, technická chyba, ľudská chyba. Začalo vyšetrovanie zrútenia airbusu v Egypte, môže trvať mesiace. Lietadlo sa rozpadlo ešte vo vzduchu a vo veľkej výške. Prvý letecký prevoz tiel obetí je očakávaný v pondelok o 05:00 miestneho času (03:00 SEČ).

01.11.2015 11:18 , aktualizované: 21:37
egypt, ruské lietadlo, trosky, airbus, Foto: ,
Telá, ale aj osobné veci pasažierov sa nachádzajú v okruhu niekoľkých kilometrov od miesta, kde dopadli trosky lietadla.
debata (169)

Teroristický útok:

Po páde lietadla sa objavili špekulácie, že mohlo ísť o teroristický útok. Rusko sa totiž pred mesiacom vojensky zapojilo do vojny v Sýrii, a to na stranu vládnuceho režimu a proti Islamskému štátu (IS).

V sobotu sa k útoku na lietadlo prihlásila skupina džihádistov operujúcich na Sinaji a hlásiaci sa k IS. Ruský minister dopravy Maxim Sokolov to odmietol a označil za „ničím nepodložené“ tvrdenie.

Tiež odborníci usudzujú, že islamisti nemajú zbrane na zasiahnutie lietadla v takej výške (lietadlo začalo prudko klesať z výšky asi 9 450 metrov). IS presne neuviedol, akým spôsobom lietadlo zničil. Takže vylúčiť zatiaľ nemožno možnosť bomby na palube či zostrelenia lietadla v nižšej výške, keď sa napríklad chystalo na núdzové pristátie.

Podľa jedného zo záchranárov, ktorí dorazili na miesto nešťastia, sa lietadlo rozlomilo na dve časti – na malú časť s chvostom, ktorá zhorela, a väčšiu, ktorá sa roztrieštila o skalu.

Technická chyba:

Táto hypotéza sa zatiaľ javí ako viac pravdepodobná. Manželka kopilota lietadla Sergeja Truchačova podľa ruskej štátnej televízie NTV uviedla, že jej muž si v telefonáte pred odletom zo Šarm aš-Šajchu sťažoval na technický stav stroja.

Zatiaľ odobrali vzorky paliva v ruskej Samare, kde havarovaný stroj naposledy tankoval. Previerka týchto vzoriek ukázala, že palivo zodpovedalo normám. Viac ukážu čierne skrinky, ktoré skúmajú experti.

Prečítajte si článok o tragickom páde ruského lietadla: V Egypte sa zrútilo ruské lietadlo s 224 ľuďmi na palube, pád nikto neprežil

Ľudská chyba:

Všeobecne sa uvádza, že asi sedem z desiatich leteckých nehôd zaviní ľudské zlyhanie, či už ide o chybu pilota, či niekoho z riadenia letovej prevádzky. Pilot lietadla, ktoré sa zrútilo v sobotu na Sinaji, Valerij Nemov bol skúsený, mal nalietaných viac ako 12 000 hodín, z toho 3 860 v lietadlách Airbus A321. Posádka tiež pred odletom do Šarm aš-Šajchu prešla lekárskou prehliadkou a bola uznaná schopnú letu.

Telá všetkých obetí sa nepodarilo nájsť,... Foto: Reuters, MOHAMED ABD EL GHANY
egypt, ruské lietadlo, airbus, sinaj, trosky, Telá všetkých obetí sa nepodarilo nájsť, záchranári musia podrobne prehľadávať trosky ruského airbusu.

Vyšetrovatelia: Palivo v havarovanom ruskom lietadle bolo v poriadku

Rusko v nedeľu smúti nad obeťami havárie lietadla Airbus A321, ktoré sa v sobotu zrútilo v Egypte na Sinajskom polostrove. Do Petrohradu, kam sa stroj vracal s prevažne ruskými turistami z letoviska Šarm aš-Šajch, sa schádzajú rodiny obetí. Úrady oznámili, že palivo, ktoré lietadlo naposledy načerpalo v Rusku, aj posádka boli v poriadku.

Ruskí vyšetrovatelia hneď v sobotu začali vyšetrovanie. Zamerali sa pritom na výsluchy pozemného personálu, ktorý lietadlo pred osudným letom pripravoval či prišiel do kontaktu s jeho posádkou. Odobrali tiež vzorky paliva v ruskej Samare, kde havarovaný stroj naposledy tankoval.

Previerka týchto vzoriek podľa nedeľného oznámenia hovorkyne regionálnej prokuratúry Maji Ivanovovej ukázala, že palivo zodpovedalo normám. „V tejto chvíli môžeme povedať, že podľa záveru odborníkov kvalita tohto paliva zodpovedá všetkým stanoveným požiadavkám,“ povedala televíznu stanicu Rossija 24.

Ivanovová tiež uviedla, že podľa lekárov ani posádka nemala žiadne problémy. „Posádka prešla pred odletom do Šarm aš-Šajchu lekárskou prehliadkou a bola uznaná schopnou k letu,“ povedala. Námestník ministra pre mimoriadne situácie Vladimir Stepanov podľa agentúry Interfax uviedol, že telá ruských obetí leteckej katastrofy budú ešte v nedeľu večer a v pondelok ráno prepravené do Petrohradu.

Časť trosiek lietadla zhorela. Foto: Reuters, MOHAMED ABD EL GHANY
egypt, ruské lietadlo, airbus, trosky, sinaj, Časť trosiek lietadla zhorela.

„Na mieste havárie chceme do nedeľného večera pracovať na príprave odvozu ostatkov a po ukončení tejto práce sme rozhodnutí ich telá prepraviť lietadlami do Petrohradu,“ povedal. Stepanov okrem iného tiež oznámil, že medzi mŕtvymi sú aj traja pracovníci ministerstva pre mimoriadne situácie.

Haváriu neprežil nikto z 224 ľudí na palube lietadla, vrátane sedemčlennej posádky. Väčšinou ide o ruských občanov, okrem troch Ukrajincov. Hovorca petrohradského gubernátora Andrej Kibitov podľa agentúry Interfax ešte v sobotu večer tvrdil, že na palube bol aj jeden občan Bieloruska. Upresnil tiež, že ruské obete pochádzali z deviatich oblastí Ruskej federácie. Najviac ich bolo z Petrohradu, 127.

Do Petrohradu sa schádzajú príbuzní obetí, od ktorých chcú úrady získať vzorky DNA kvôli identifikácii obetí. Priletieť majú podľa agentúry TASS aj pozostalí z Ukrajiny. Prezident Vladimir Putin kvôli tragédii vyhlásil v Rusku na nedeľu štátny smútok. Vlajky sú spustené na pol žrde a na rôznych miestach krajiny sa budú konať smútočné akcie.

V nedeľu je v Rusku štátny smútok za obeťami... Foto: Reuters, STRINGER/RUSSIA
rusko, petrohrad, štátny smútok, V nedeľu je v Rusku štátny smútok za obeťami tragického pádu lietadla v Egypte.

Na mieste pádu lietadla pôsobia tímy ruských vyšetrovateľov

Do Egypta, kde v sobotu v troskách zrúteného ruského lietadla zahynulo všetkých 224 ľudí na palube, v nedeľu priletel ruský minister dopravy Maxim Sokolov a ruský tím špičkových vyšetrovateľov.

Rusi podľa agentúry Reuters pomáhajú egyptským úradom s identifikáciou tiel a pátraním po tom, čo spôsobilo pád airbusu na Sinajskom polostrove. Nevylučuje sa podľa AFP ani možnosť bombového atentátu. Záchranári už vyslobodili viac ako 160 tiel, ktoré previezli do márnic.

Airbus A321 ruskej spoločnosti Kogalymavia (Metrojet) vo výške 9 144 metrov náhle začal prudko klesať a potom letoví dispečeri s lietadlom stratili spojenie. Podľa egyptských predstaviteľov sa kapitán krátko predtým sťažoval na zlyhanie komunikačných systémov stroja. Egyptský minister civilného letectva Husan Kamal podľa BBC potom povedal, že na palube letu nič nenaznačilo nejaký problém.

Skupina miestnych džihádistov, ktorí sa hlásia k Islamskému štátu, v sobotu uviedla, že lietadlo zostrelila. Minister Sokolov to odmietol ako „ničím nepodložené“ tvrdenie. Tiež odborníci usudzujú, že islamisti nemajú zbrane na zasiahnutie lietadla v takej výške. Prikláňa sa podľa agentúry AFP predovšetkým k dvom hypotézam, a to že nešťastie spôsobila technická porucha alebo výbuch bomby ukrytej v lietadle.

Ruskí a egyptskí experti veria, že všetko vyjasnia nájdené čierne skrinky so záznamami o lete zrúteného lietadla. Analyzovať ich budú ruskí a egyptskí experti v Káhire. Kedy budú výsledky sa zatiaľ nevie.

Na mieste dopadu airbusu záchranári v nedeľu ráno obnovili pátranie po zvyšných 61 telách. Ostatných 163 nájdených tiel už záchranné tímy odviezli do márnic. Cestujúci boli podľa ruských zdrojov vo veku od desať mesiacov do 77 rokov. Oblasť pátrania sa rozšírila na 15 kilometrov okolo miesta dopadu lietadla. „Našli sme jednu trojročnú dievčinu osem kilometrov od miesta, kam sa zrútila väčšina trosiek lietadla,“ povedal AFP jeden zo záchranárov.

Lietadlo sa rozlomilo na dve časti, menšia s... Foto: Reuters, MOHAMED ABD EL GHANY
egypt, ruské lietadlo, airbus, trosky, Lietadlo sa rozlomilo na dve časti, menšia s chvostom zhorela, väčšia sa roztrieštila o skalný masív.

Nad Sinajským polostrovom nebudú dočasne lietať ani Emirates

Letecká spoločnosť Emirates v nedeľu oznámila, že z preventívnych dôvodov dočasne nebude lietať na egyptským Sinajským polostrovom, kde sa v sobotu ráno zrútilo lietadlo Airbus A321 ruských aerolínií Kogalymavia s 224 ľuďmi na palube. Nehodu nik neprežil.

Emirates sa tak podľa agentúry AP pridali k leteckým spoločnostiam Lufthansa a Air France-KLM, ktoré v reakcii na pád ruského lietadla pozastavenie letov nad Sinajským polostrovom oznámili už v sobotu.

Začalo sa vyšetrovanie zrútenia airbusu v Egypte, môže trvať mesiace

Egyptský prezident Abdal Fattah Sísí v nedeľu povedal, že vyšetrovanie príčin zrúteného ruského lietadla, v ktorého troskách zahynulo v sobotu na Sinaji všetkých 224 ľudí na palube, môže trvať mesiace. Súčasne vyzval, aby sa nešpekulovalo o možnej príčine zrútenia airbusu a počkalo sa na výsledky medzinárodného vyšetrovania, ktoré práve začalo skúmaním čiernych skriniek.

Ruské lietadlo sa nad Sinajom rozpadlo vo veľkej výške

Ruské lietadlo s 224 ľuďmi na palube, ktoré sa v sobotu zrútilo na egyptskom Sinajskom polostrove, sa rozpadlo ešte vo vzduchu a vo veľkej výške. V ruskej štátnej televízii to v nedeľu povedal šéf ruskej federálnej agentúry pre leteckú dopravu Rosaviacija Alexandr Něradko.

Ruský minister dopravy Maxim Sokolov podľa agentúry Interfax k možnej príčine katastrofy uviedol, že zatiaľ je k jej stanoveniu príliš málo informácií. „Nie je možné správne odpovedať na otázku o príčinách havárie, zhromaždilo sa zatiaľ málo informácií,“ povedal Sokolov.

„Všetky náznaky svedčia o fakte, že deštrukcia lietadla nastala vo vzduchu a vo veľkej výške,“ uviedol Něradko. Rozpad lietadla vo vzduchu naznačuje okrem iného aj to, že trosky sú rozosiate na veľkej ploche.

Prvý prevoz obetí pádu ruského lietadla do Ruska bude z nedele na pondelok

Prvý letecký prevoz tiel obetí je očakávaný v pondelok o 05:00 miestneho času (03:00 SEČ). Podľa agentúry Interfax to v nedeľu oznámilo ruské ministerstvo pre mimoriadne situácie.

Štart ruského špeciálu Iľjušin Il-76 s pozostatkami obetí je naplánovaný na 22:30 miestneho času (21:30 SEČ). „Prílet do Petrohradu očakávame okolo 05:00 moskovského času,“ uviedlo na večernej tlačovej konferencii ruské ministerstvo pre mimoriadne situácie, ktoré prevoz obetí organizuje. Predpokladá sa, že do Ruska bude ešte v nedeľu prepravených 144 tiel.

Fakty o nehode ruského lietadla v Egypte

Fakty o nehode ruského dopravného lietadla, ktoré sa v sobotu zrútilo krátko po štarte z egyptského letoviska Šarm aš-Šajch:

  • Airbus A321 ruskej spoločnosti Kogalymavia (Metrojet) štartoval v sobotu 31. októbra z egyptského letovisku Šarm aš-Šajch v 4:58 (SEČ). Asi po 23 minútach zmizol z radarov. Stroj smeroval do Petrohradu, kam mal doletieť v 10:12 (SEČ).
  • Krátko predtým, ako lietadlo zmizlo z radarov, bolo vo výške približne 9 450 metrov. Z nej začalo prudko klesať vertikálne rýchlosťou asi 1 830 metrov za minútu.
  • Lietadlo sa zrútilo na Sinajskom polostrove asi 35 kilometrov od mesta Aris, ktoré leží na pobreží Stredozemného mora.
  • Podľa jedného zo záchranárov z asi 50 sanitiek, ktoré dorazili na miesto nešťastia, sa lietadlo rozlomilo na dve časti – na malú časť s chvostom, ktorá zhorela, a väčšiu, ktorá sa roztrieštila o skalu.
  • Ostatky obetí sú stále ešte nachádzané vo veľkom okruhu od miesta pádu. Napríklad telo trojročného dievčatka sa našlo asi osem kilometrov od miesta dopadu väčšiny trosiek.
  • Na palube lietadla bolo 217 pasažierov a sedem členov posádky. Všetci zahynuli. Celkovo bolo na palube 140 žien, 67 mužov a 17 detí. Zoznam všetkých obetí zverejnil Asociácia ruských cestovných kancelárií (ATOR) na svojich stránkach. Medzi mŕtvymi sú aj traja pracovníci ministerstva pre mimoriadne situácie.
  • Telá ruských obetí majú byť v nedeľu a v pondelok ráno prevezené do Petrohradu, kam sa aktuálne schádzajú príbuzní zomrelých, od ktorých chcú úrady získať vzorky DNA kvôli identifikácii pozostatkov.
  • Čierne skrinky z lietadla sa našli už v sobotu a v nedeľu ich začali skúmať v Káhire ruskí a egyptskí experti. Zatiaľ sa nevie, kedy budú výsledky. Vyšetrovanie povedie Egypt, ale podieľať sa na ňom budú aj ruskí a medzinárodní odborníci. Doraziť majú aj experti z Francúzska a odborníci z koncernu Airbus. Podieľať sa na vyšetrovaní majú aj experti z USA, pretože motory lietadla vyrobili v Spojených štátoch.
  • O príčinách nehody sa zatiaľ len špekuluje. Ako málo pravdepodobná sa javí možnosť zostrelenia miestnymi džihádistami, ktorí sa hlásia k Islamskému štátu (IS) a v sobotu sa k autorstvu nešťastia prihlásili. Kým sa táto verzia úplne nevylúči, prestali nad Sinajským polostrovom lietať niektoré aerolinky, Lufthansa, Air France a Emirates.
  • Zrútený stroj Airbus A321 vyrobili v roku 1997 a mal nalietaných asi 56 000 letových hodín. Aerolinky Metrojet, so sídlom na západnom Sibíri, ho prevádzkovali od roku 2012.
  • Kvôli tragédii vyhlásil na nedeľu prezident Vladimir Putin v Rusku štátny smútok. Vlajky sú spustené na pol žrde a na rôznych miestach krajiny sa konajú smútočné akcie.
169 debata chyba
Viac na túto tému: #Egypt #Rusko #pád lietadla #palivo