Vatikán vyšetruje hackerské útoky, terčom bol počítač audítora

Vo Vatikáne sa zrejme schyľuje k ďalšej afére s odcudzením dôverných interných dokumentov podobné prípadu Vatileaks z roku 2012, keď bol za únik informácií odsúdený komorník vtedajšieho pápeža Benedikta XVI. Prokuratúra obvinila dvoch členov pápežskej kúrie, že sa nabúrali do počítača hlavného audítora, ktorý mal dohliadať na transparentnosť hospodárenia cirkevného štátu, napísala agentúra APA. Na oboch už vydali zatykače.

02.11.2015 14:20 , aktualizované: 16:18
debata

Generálny audítor Libero Milone bol pápežom vymenovaný do funkcie tento rok v júni. Vo vatikánskej hierarchii je úplne nezávislý a môže overovať hospodárenie a riadenie akejkoľvek zložky cirkevného štátu. Na jeho popud začali úrady preverovať podozrenie, že sa ktosi nabúral do jeho počítača. Taliansky denník La Stampa informoval, že boli vydané zatykače na dvoch členov osobitnej pápežskej komisie COSEA, ktorá má dohliadať na administratívnu reorganizáciu vatikánskeho aparátu.

Jedným zo zatknutých je vysokopostavený španielsky prelát Lucio Ángel Vallejo Balda, ktorý je druhým mužom vatikánskej Prefektúry pre ekonomické záležitosti. Okrem neho zadržali Talianku Francescu Chaouquiovú, ktorá nie je príslušníčkou duchovného stavu, informovala agentúra Reuters. Obaja v minulosti pôsobili ako členovia dnes už neexistujúcej pápežskej komisie pre ekonomické a finančné reformy vatikánskych inštitúcií. Komisiu krátko po svojom nástupe do úradu v roku 2013 zriadil súčasný pápež František.

Cez víkend oboch zadržali a predviedli na výsluch pre podozrenie z „krádeže a odhalenia dôverných správ a dokumentov“. Stalo sa tak na základe predchádzajúceho vyšetrovania vedeného pápežskou Švajčiarskou gardou. Zatknutie oboch podozrivých schválili orgány prokuratúry Svätej stolice. Hlavného podozrivého – monsignora Valleja Baldu – predbežne umiestnili do väzenskej cely vo Vatikáne. Zadržanú Talianku v pondelok naopak prepustili, keďže preukázala ochotu spolupracovať s vyšetrovateľmi.

Tento týždeň majú dvaja talianski novinári zverejniť knihy vychádzajúce z dôverných dokumentov, ktoré by okrem iného mali údajne odhaliť rozsah plytvania vatikánskymi financiami. Podľa Vatikánu obe knihy vznikli v dôsledku „vážneho zneužitia pápežovej dôvery“.

debata chyba
Viac na túto tému: #Vatikán #hackeri