Tlak migrantov na balkánske krajiny neustáva

Migračný tlak, ktorému je vystavené Chorvátsko, v uplynulých 24 hodinách opäť zosilnel. Srbsko-chorvátsku štátnu hranicu prekročilo v uvedenom čase ďalších 9 500 ilegálnych prisťahovalcov, informoval v pondelok v Slavonskom Brode chorvátsky minister vnútra Ranko Ostojič.

02.11.2015 20:09
debata (4)

Podľa najnovších informácií jeho rezortu zaregistrovali od uzavretia maďarsko-srbskej štátnej hranice v polovici septembra v Chorvátsku takmer 310 000 migrantov, ktorých väčšina sa do krajiny dostala cez zelenú hranicu so Srbskom.

Od nedeľňajšej polnoci do pondelkovej 15.00 h dorazilo do krajiny ďalších 5 907 migrantov, v záchytnom zariadení na východe Slavónska sa aktuálne zdržiava 3 337 ľudí.

Od utorka budú ilegálnych prisťahovalcov zo stanového tábora v Opatovaci prepravovať vlakmi priamo do Slavonského Brodu, kde na nich čaká tranzitné centrum už vybavené pre zimné obdobie, a následne v krátkom čase ďalej do Slovinska.

Podľa Ostojičových slov prestane byť záchytné zariadenie v Opatovaci zmysluplné, len čo sa do procesu prepravy migrantov zapojí aj Srbsko. Chorvátske vlakové súpravy budú totiž potom migrantov prepravovať priamo zo srbského územia do Slavonského Brodu. V tejto súvislosti sa ráta s vypravením štyroch vlakov premávajúcich medzi Srbskom a Slovinskom denne.

Na slovinské územie vkročilo v nedeľu podľa aktualizovaných informácií 7611 a dnes do 12.00 h ďalších 3 161 migrantov, a to z Chorvátska. Ľubľana permanentne konzultuje svoje kroky so Záhrebom i Viedňou.

Na záchytných staniciach v rôznych slovinských lokalitách sa dnes na pravé poludnie nachádzalo viac ako 5 000 ilegálnych prisťahovalcov. Priebežne pokračovala aj ich preprava do rakúskej spolkovej krajiny Štajersko a odtiaľ do núdzových príbytkov v rôznych častiach Rakúska.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Balkán #utečenci #migračná kríza