Minister Osborne: Británia chce zostať v EÚ, odmieta však hlbšiu integráciu

Británia si želá zotrvanie v Európskej únii, nechce sa podieľať na prehlbovaní integrácie. Žiada tiež obmedzenie regulácie a odmieta, aby krajiny mimo eurozóny ručili za dlhy krajín používajúcich spoločnú menu. Na Dni nemeckého priemyslu v Berlíne to v utorok povedal britský minister financií George Osborne. Británia sa usiluje o reformu svojich vzťahov s EÚ a najneskôr v roku 2017 by sa malo v krajine konať referendum o jej zotrvaní v únii.

03.11.2015 14:31
debata (6)
Chceme, aby Británia zostala v reformovanej... Foto: SITA, Bernd von Jutrczenka
británia, George Osborne, Chceme, aby Británia zostala v reformovanej Európskej únii. Musí to byť Európska únia, ktorá bude lepšie fungovať pre všetkých občanov Európy a tiež pre Britániu." povedal Osborne.

„Chceme, aby Británia zostala v reformovanej Európskej únii. Musí to byť Európska únia, ktorá bude lepšie fungovať pre všetkých občanov Európy a tiež pre Britániu. Bude to musieť byť Európa, v ktorej nebudeme súčasťou stále integrovanejšej únie, akú vy si prajete,“ povedal Osborne predstaviteľom nemeckej politiky a priemyslu.

Podľa neho je v britskom záujme, aby krajiny, ktoré majú záujem o hlbšiu integráciu, boli úspešné. Zároveň je treba brať ohľad na to, že Británia má odlišný prístup k prepájaniu kontinentu, ktorý vychádza z jej národných tradícií.

Za jeden z kľúčových bodov pre reformu EÚ označil Osborne obmedzenia európskej regulácie, ktorá podľa neho spôsobuje stratu európskej konkurencieschop­nosti v globálnej ekonomike a vedie k rastu nezamestnanosti.

„Americké firmy môžu získať licenciu a uviesť svoje produkty na trh počas dní. V Európe to trvá týždne, niekedy aj mesiace,“ povedal britský minister. Ocenil, že terajšia Európska komisia obmedzila množstvo nových regulácií, podľa neho je potrebné znížiť aj byrokraciu vyhlášok vydaných v minulosti.

Osborne tiež vyzval k liberalizácii európskych pravidiel v oblasti finančných služieb. „Niektoré z pravidiel, ktoré si Európa sama stanovila, urobili z tohto kontinentu menej konkurencieschopné miesto pre podnikanie vo finančníctve. A nie je v záujme Británie, ktorá je najväčším svetovým finančným centrom, aby sa finančné centrá presúvali mimo Európy,“ uviedol.

Podľa britského ministra treba tiež napraviť nerovnoprávnosť medzi krajinami eurozóny a štáty s vlastnou menou. „Neusilujeme sa o právo veta nad rozhodnutiami eurozóny. Musí však platiť, že keď sa eurozóna rozhodne viac integrovať, nepoškodí to záujmy krajín stojacich mimo eurozóny,“ povedal Osborne. „Nikdy nesmie dôjsť k tomu, aby daňoví poplatníci krajín, ktoré nemajú euro, museli znášať náklady na podporu krajín v eurozóne,“ uviedol.

Osborne tiež vyzval k rýchlejšiemu postupu pri schvaľovaní zmlúv o voľnom obchode so Spojenými štátmi, s Japonskom a Čínou. Podľa neho je tiež potrebné prijať nové pravidlá pre voľný pohyb osôb v EÚ, aby sa z terajšieho systému nestala „sloboda vybrať si najštedrejšie sociálne dávky“.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #George Osborne #referendum #členstvo v EÚ