V Južnom Sudáne spadlo lietadlo, zahynulo najmenej 36 ľudí

V Južnom Sudáne v blízkosti medzinárodného letiska v hlavnom meste Džuba havarovalo v stredu ráno nákladné lietadlo Antonov An-12. V troskách podľa zdrojov agentúry Reuters zahynulo najmenej 36 ľudí, pričom niektorí boli na palube a zvyšní na zemi. Počet obetí potvrdil juhosudánsky minister dopravy Kuong Danhier Gatluak, citovala ho agentúra AP.

04.11.2015 10:03 , aktualizované: 23:09
lietadlo, Sudán Foto: ,
Trosky lietadla, ktoré havarovalo po vzlete pri letisku Juba v Južnom Sudáne.
debata (23)

Minister doplnil, že z vraku lietadla vytiahli dvoch cestujúcich, ktorí haváriu prežili. Jedným z nich je malé dieťa, ďalším bola dospelá osoba, ktorá však v priebehu dňa ťažkým zraneniam podľahla. Prezidentov hovorca Ateny Wek Ateny povedal, že v lietadle bolo podľa informácií z riadenia prevádzky letiska 18 osôb vrátane šesťčlennej posádky. Pätnásť z nich zahynulo a trom sa podarilo zachrániť.

Miestna rozhlasová stanica Eye Radio predtým uviedla, že jej reportér videl na mieste pádu najmenej 41 tiel. Stanica na svojej stránke zverejnila fotografiu vraku lietadla, ležiaceho na východnom brehu rieky Níl. Riaditeľ letiska v Džube pre Eye Radio povedal, že lietadlo sa zrútilo niekoľko minút po štarte.

K nehode nákladného lietadla došlo v blízkosti medzinárodného letiska v hlavnom meste Džuba. Príslušník miestnej polície a očitý svedok nešťastia agentúre Reuters zhodne povedali, že na mieste nešťastia videli najmenej 41 tiel.

K informáciám, podľa ktorých prišlo o život oveľa viac ľudí, Ateny povedal, že mohlo ísť aj o osoby zasiahnuté na zemi pri páde stroja. Celkový počet obetí stále nie je jasný, podľa niektorých svedkov neprežilo 27 ľudí, ďalší hovoria o 32 obetiach. Ateny oznámil, že posádku tvorilo päť Arménov a jeden Rus. Arménsko i Rusko už vylúčili, že stroj patril niektorej z jej spoločností.

Hovorca prezidenta informoval, že na palube lietadla bolo celkovo 18 ľudí, z toho 12 cestujúcich z Južného Sudánu (traja pád prežili) a šesť členov posádky – päť Arménov a pilot z Ruska.

Na mieste havárie, vzdialenom približne 1,6 kilometra od letiska, sa zhromaždilo mnoho ľudí. Ani po nešťastí letisko v Džube neprerušilo prevádzku, uviedla AP. Stephen Warikozi z juhosudánskej agentúry pre civilné letectvo povedal, že na mieste sú stále záchranári, ktorí pátrajú po telách a čiernych skrinkách.

Ruská televízna stanica LifeNews citovala nemenovaný zdroj v ruskej leteckej agentúre, podľa ktorého bolo lietadlo vyrobené v Sovietskom zväze v roku 1971. Podľa imatrikulácie patrilo lietadlo dopravnej spoločnosti Allied Services, ktorá pôsobí v Džube a zaisťuje pozemnú, riečnu i leteckú prepravu. Zástupca výrobnej firmy Antonov oznámil, že firma požiadala Južný Sudán, aby sa mohla zúčastniť vyšetrovania nehody.

Stroj An-12 si údajne prenajali podnikatelia a viezlo potraviny určené na predaj v štáte Horný Níl, kde prebiehajú boje medzi povstalcami a vládnymi silami. Lietadlo spadlo na ostrovček na Níle asi 800 metrov od letiska. Podľa hovorcu výrobcu ide o štvormotorový stroj určený pre civilné i vojenské účely. Môže niesť až 18 ton nákladu a je v ňom miesto pre šesťčlennú posádku. Agentúra AFP napísala, že v niektorých afrických štátoch je bežné, že nákladné lietadlá smerujúce do vzdialených oblastí prepravujú tiež pasažierov.

Južný Sudán vznikol v roku 2011 odtrhnutím od Sudánu. Mnohými oblasťami Južného Sudánu, ktorý sa stal nezávislým v roku 2011, zmietajú od decembra 2013 boje medzi vládnymi silami vernými prezidentovi Salvovi Kiirovi a povstalcami pod vedením jeho bývalého zástupcu Rieka Machara. Boje pokračujú napriek mierovej dohode podpísanej v auguste. Konflikt si už vyžiadal desaťtisíce mŕtvych a vyše dva milióny občanov je kvôli nemu na úteku z domovov.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #pád lietadla #Južný Sudán