MSF: V nemocnici v Kundúze boli talibanci, ale neozbrojení

V nemocnici organizácie Lekári bez hraníc (MSF) v afganskom meste Kundúz, ktoré v októbri zrejme omylom bombardovali Američania, sa nachádzali zranení bojovníci Talibanu. Neboli však ozbrojení a v oblasti sa nebojovalo. Organizácia to podľa agentúry AP uviedla v internej správe o incidente, pri ktorom zahynulo 30 ľudí.

05.11.2015 16:48
debata (20)

MSF v dokumente ďalej potvrdili, že americké jednotky pred leteckým úderom poznali presné súradnice nemocnice. Riaditeľ organizácie Christopher Stokes zopakoval, že jej lekári ošetria každého a nehľadia pri tom na to, na akej strane konfliktu stojí. V nemocnici v Kunduze podľa neho platil prísny zákaz zbraní.

Americkí predstavitelia tvrdia, že útok vykonaný na žiadosť afganských síl bol omylom. „To je ťažko uveriteľné a ťažko pochopiteľné,“ komentoval to Stokes.

Američania útok vysvetlili tým, že afganská armáda ich požiadala o pomoc a že americké spravodajské služby mali informácie, že v nemocnici môže mať veliteľské stredisko a sklad zbraní hnutie Taliban.

Vyšetrovaním bombardovanie nemocnice sa zaoberajú zahraničné jednotky v Afganistane, afganská armáda a NATO. MSF požaduje nezávislé preskúmanie.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliban #Kundúz #Lekári bez hraníc (MSF)