Obama: Pád ruského lietadla v Egypte mohla spôsobiť bomba

Americký prezident Barack Obama pripustil, že haváriu ruského dopravného lietadla Airbus A321 na egyptskom Sinajskom polostrove, pri ktorej v sobotu zahynulo 224 ľudí, mohla spôsobiť nálož umiestnená na palube lietadla. Informovala o tom v noci na piatok agentúra Reuters.

06.11.2015 07:03
Barack Obama Foto: ,
Americký prezident Barack Obama.
debata (20)

Podobný názor vyslovil predtým aj britský premiér David Cameron, ktorý v Londýne po štvrtkových rokovaniach s egyptským prezidentom Abdalom Fattáhom Sísím povedal, že zatiaľ to nie je isté, ale je čoraz pravdepodobnejšie, že ruské lietadlo sa zrútilo po výbuchu bomby.

K najzávažnejšej leteckej havárii v dejinách ruského i sovietskeho letectva došlo 31. októbra, keď sa lietadlo Airbus A321 s 224 osobami na palube zrútilo necelú polhodinu po štarte. Haváriu nikto neprežil. Drvivá väčšina cestujúcich boli ruskí turisti vracajúci sa z dovolenky v egyptskom letovisku Šarm aš-Šajch. Cieľovou destináciou bol ruský Petrohrad.

Británia preto pristúpila k pozastaveniu letov do a zo Šarm aš-Šajchu, kam vyslala svojich špecialistov, aby posúdili bezpečnostné opatrenia na letiskách a predletové kontroly lietadiel. Britský minister dopravy Patrick McLoughlin však zároveň vo štvrtok vyjadril nádej, že dnes sa spiatočné lety zo Šarm aš-Šajchu do Británie obnovia.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Egypt #Rusko #pád lietadla