Karikatúry Charlie Hebdo o zrútenom lietadle pobúrili Rusov

Pobúrenie v Rusku vyvolali karikatúry francúzskeho satirického časopisu Charlie Hebdo, ktoré si vzali na mušku nedávnu katastrofu ruského civilného lietadla v Egypte s 224 obeťami na životoch.

06.11.2015 10:20 , aktualizované: 10:48
debata (388)

Jeden z obrázkov žartuje o nebezpečnosti ruských nízkonákladových aeroliniek, na druhom trosky a telá padajúce z oblohy na fúzatého ozbrojenca sprevádza poznámka o zintenzívnení ruských náletov na islamistov. Ku karikatúre je popis: „IS: Ruské letectvo zintenzívňuje bombardovanie“.

Na druhej karikatúre je lebka so slnečnými okuliarmi na pozadí rozpadnutého lietadla, doplnená textom: „Riziká ruskej nízkonákladovky. Mal som radšej letieť s Air Cocaine“, čo je odvolávka na škandál súvisiaci s francúzskym lietadlom letiacim z Dominikánskej republiky, na ktorého palube sa našlo vyše 600 kilogramov kokaínu.

„Kde sú karikatúry masakry ich redakcie? Nejako si ich nepamätám,“ poznamenal na Twitteri jeden z Rusov v narážke na masaker, keď na začiatku roka dvaja teroristi postrieľali desať ľudí v parížskej redakcii Charlie Hebdo, vrátane šéfredaktora, ako aj dvoch policajtov. „Škoda, že ich vtedy všetkých nedorazili. Toto prekračuje všetky medze,“ napísal druhý.

Nevôľu vyjadrila aj hovorkyňa ruskej diplomacie Marija Zacharovová. „Je ešte niekto Charlie?“ spýtala sa na Facebooku v narážke na januárovú vlnu solidarity za zmasakrovanie redakcie pod heslom Je suis Charlie (Som Charlie).

Podpredseda dolnej komory ruského parlamentu, Štátnej dumy, označil karikatúry za cynické a vyzval francúzsku verejnosť, aby zareagovala.

„Tieto karikatúry nie sú v podstate satira, ale špinavý posmech. Možno ich označiť jedine za donebavolajúci cynizmus,“ povedal agentúre Interfax prvý podpredseda dumy Ivan Melnikov z radov opozičných komunistov. Názor by však podľa neho mala vyjadriť predovšetkým francúzska verejná mienka a Rusi by nemali zovšeobecňovať a vzťahovať svoj názor na celú západnú Európu.

Žurnalistika by sa podľa Melnikova mala opierať o jasné morálne normy: „Ak to nerobí, stáva sa niečím iným, než žurnalistikou,“ zdôraznil. Charlie Hebdo je známy svojím provokatívnym počínaním a nonkonformizmom.

388 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #pád lietadla #karikatúry #Charlie Hebdo