Briti čakajú v Šarm aš-Šajchu na odlet, Rusi hromadne odlietajú

Egyptská polícia sprísnila bezpečnostné kontroly na letisku v Šarm aš-Šajchu, kde sa zhromaždili britskí turisti, aby sa mohli vrátiť späť do vlasti. Opatrenia si čiastočne vynútili slová britského premiéra Davida Camerona, podľa ktorého katastrofu ruského lietadla s 224 obeťami z minulého týždňa mohol zaviniť bombový útok. Na letisku sa už zišli desiatky britských turistov, ktorí tam čakajú na odlet spolu so stovkami občanov Ruska.

06.11.2015 11:39 , aktualizované: 12:00
egypt, letisko, ruskí turisti, šarm aš-šajk, Foto: ,
Egypt hromadne opúšťajú ruskí turisti, denne odletí dvadsať lietadiel. Zatiaľ čo iní turisti musia čakať na odlet domov.
debata (33)

Plány sa podľa aeroliniek komplikujú kvôli egyptským úradom, ktoré vraj nepovolili prílet ďalších britských lietadiel do letoviska.

„Dodatočné bezpečnostné opatrenia zahŕňajú aj to, že cestujúci majú povolené priniesť si do lietadla len príručnú batožinu. Kufre budú dopravené oddelene,“ uviedla hovorkyňa Cameronovho úradu. „Pracujeme s aerolinkami na prijateľnom riešení, aby sa k cestujúcim ich veci dostali čo najskôr,“ povedala.

Britskí činitelia sa obávajú, že bomba mohla byť do ruského lietadla prepašovaná práve na letisku Šarm aš-Šajch v odbavenej batožine. Keď sa Londýn a Washington otvorene priklonili k hypotéze o teroristickom atentáte, Británia zakázala všetky lety z egyptského Šarm aš-Šajchu, kde tak proti svojej vôli zostalo okolo 20 000 britských turistov. Počas piatku by sa malo z letiska dostať prvých 4 000 ľudí.

Britská spoločnosť easyJet krátko pred poludním uviedla, že egyptské úrady v piatok britským aerolíniám ďalšie lety do Šarm aš-Šajchu pozastavili. To znamená, že mnoho letov, ktorými sa mali vracať britskí turisti, sa neuskutočnia.

EasyJet má v letovisku dve lietadlá, ktoré môžu odletieť, ďalších osem plánovaných letov už prepravca nebude môcť uskutočniť. Problém sa rieši na „najvyššej politickej úrovni“.

„Nemáme žiadnu predstavu, kedy budeme môcť odletieť, ale prišli sme, aby sme zistili, čo sa bude diať. Náš let bol stanovený na 11:00,“ povedala agentúre AFP Donna Conwayová, ktorá pôvodne mala z Šarm aš-Šajchu odletieť už v stredu.

Británia zakázala všetky lety z egyptského Šarm... Foto: SITA, Vinciane Jacquet
egypt, šarm aš-šejk, letisko Británia zakázala všetky lety z egyptského Šarm aš-Šajchu, kde tak proti svojej vôli zostalo okolo 20 000 britských turistov.

„Boli sme tu už vo štvrtok, ale nelietalo sa, ani sme nedostali žiadnu správu z veľvyslanectva,“ dodala. Myslí si však, že sa premiér Cameron rozhodol správne, keď chce, aby bezpečnosť ľudí bola na prvom mieste. Práve s bezpečnostnou to spočiatku v Šarm aš-Šajchu podľa nej vyzeralo biedne.

Pred letiskom stojí podľa televíznych záberov v kilometrovom rade desiatky autobusov, prevažne s ďalšími britskými a ruskými turistami, zatiaľ čo policajti kontrolujú každé vozidlo. Zatiaľ čo na letisku čaká lietadlo aeroliniek easyJet na britských pasažierov, do Ruska už odletelo deväť lietadiel. Jedným z nich bolo aj lietadlo ruskej spoločnosti MetroJet, ktorej airbus sa minulý týždeň v sobotu na Sinaji zrútil. Podľa zamestnancov letiska od tragédie odlieta z Šarm aš-Šajchu okolo dvoch desiatok lietadiel do Ruska denne.

Prekvapivú správu sa v piatok dopoludnia dozvedeli cestujúci holandských aeroliniek KLM. Prepravca dal totiž pasažierom, ktorí odlietajú z Káhiry pokyn – podľa aeroliniek „preventívne“ -, aby si priniesli len príručnú batožinu. Bližšie podrobnosti spoločnosť neuviedla.

Bezpečnostní pracovníci na káhirskom letisku oznámili, že ranným letom KLM do Amsterdamu odletelo len 115 cestujúcich, zatiaľ čo rezerváciu ich malo 247. Väčšina ľudí odmietla letieť bez kufrov, povedal agentúre AP pracovník letiska, ktorý si neželal byť menovaný.

33 debata chyba
Viac na túto tému: #turisti #Egypt #Veľká Británia #Rusko #letisko #odlet