Egyptský vyšetrovateľ: V poslednej sekunde záznamu z kokpitu počuť hluk

Šéf egyptskej komisie vyšetrujúcej haváriu ruského lietadla, pri ktorej pred týždňom zahynulo všetkých 224 ľudí na palube, v sobotu oznámil, že v poslednej sekunde hlasového záznamu z pilotnej kabíny počuť hluk.

07.11.2015 09:04 , aktualizované: 18:50
debata (152)
Šéf komisie Ajman Mukaddim uviedol na tlačovej konferencii v egyptskom hlavnom meste Káhire, že prebieha analýza hluku, ktorá pomôže určiť jeho pôvod.

Mukaddim dodal, že ešte stále nie je potvrdené, čo spôsobilo haváriu ruského lietadla s dovolenkármi na Sinajskom polostrove.

Britská vláda a americkí predstavitelia vyhlásili, že špionážne informácie naznačujú, že lietadlo zničila bomba. Extrémistická organizácia Islamský štát (IS) sa prihlásila k zodpovednosti za túto tragédiu, ale neposkytla žiaden dôkaz svojho tvrdenia.

Mukaddim tiež na tlačovej konferencii povedal, že k havárii došlo po 23 minútach letu, keď bol ešte v činnosti autopilot, a že trosky lietadla boli roztrúsené v okruhu až 13 kilometrov. „To zodpovedá rozpadu stroja počas letu,“ citovala jeho slová tlačová agentúra AP.

„Prvé preskúmanie vraku lietadla ešte neumožnilo určiť pôvod rozpadu stroja za letu,“ zdôraznil šéf vyšetrovacej komisie v Káhire.

Komisia analyzuje hlasové záznamy z kokpitu a v poslednej sekunde nahrávky počula hluk, citovala Mukaddima aj agentúra Reuters. „V špecializovaných laboratóriách sa vykoná spektrálna analýza, aby sa určil pôvod tohto hlučného zvuku,“ uviedol Mukaddim.

Šéf egyptskej vyšetrovacej komisie dodal, že jeho tím nemá k dispozícii žiadne dôkazy súvisiace so správami médií, ktoré citujú zdroje zo západných tajných služieb – a tie tvrdia, že lietadlo zrejme zničila bomba. „Komisia s veľkou pozornosťou zvažuje všetky možné scenáre nehody a do tejto chvíle nedospela k žiadnemu takémuto záveru,“ povedal Mukaddim.

Egypt skúma kamery z letiska v Šarm aš-Šajchu a vypočúva pozemný personál

Egyptské úrady skúmajú záznamy z kamier na letisku v letovisku Šarm aš-Šajch a hľadajú akúkoľvek podozrivú činnosť, súvisiacu s haváriou lietadla. Tlačovú agentúru Reuters o tom v sobotu informovali bezpečnostní predstavitelia.

„Chceme zistiť, či napríklad niekto neprekĺzol okolo bezpečnostných pracovníkov alebo detektorov kovov. Takisto sa snažíme zistiť nejakú nezvyčajnú aktivitu medzi policajtmi alebo letiskovými zamestnancami,“ dodal jeden z predstaviteľov pre Reuters.

Jeho vyjadrenia sú prvým náznakom, že egyptské úrady majú zrejme podozrenie, že na lietadlo bol spáchaný bombový atentát – ako to tvrdí niekoľko západných vlád a tajných služieb, vrátane britských a amerických.

Predstavitelia letiska a bezpečnosti v Šarm aš-Šajchu v sobotu začali prešetrovať aj tamojší personál a pozemnú posádku, ktorá prišla do kontaktu s havarovaným lietadlom ruskej spoločnosti Metrojet.

Egyptskí predstavitelia dodali pre agentúru AP, že úrady vypočúvajú letiskový personál a preverujú najmä tých zamestnancov, čo pracovali priamo v lietadle ruskej spoločnosti.

Egyptský minister: Európa nám nepomáha vo vojne proti terorizmu

Egyptský minister zahraničných vecí Sámih Šukrí v sobotu vyhlásil, že jeho krajina nedostáva od európskych partnerov dostatočnú podporu v boji proti terorizmu.

Minister Šukrí na tlačovej konferencii povedal, že „európske krajiny s nami nespolupracujú tak, ako sme dúfali“. Šukrí dodal, že k predchádzajúcim egyptským výzvam na spoluprácu a koordináciu, adresovaným „krajinám, ktoré teraz čelia nebezpečenstvu“, sa nepristupovalo seriózne.

Egyptskí predstavitelia sa pokúšajú získať podporu pre svoju vojnu proti terorizmu už od roku 2013, keď armáda zvrhla islamistického prezidenta Muhammada Mursího. Po zosadení Mursího nasledovali tvrdé zásahy úradov proti islamistom, ako aj séria útokov militantov na budovy bezpečnostných síl a na kontrolné stanovištia, prevažne na nepoddajnom Sinajskom polostrove, pripomenula dnes tlačová agentúra AP.

NBC: Existuje záznam o tom, že ruské lietadlo zostrelili islamisti

Americká televízia NBC v sobotu s odvolaním sa na nemenované oficiálne zdroje informovala, že existuje záznam komunikácie medzi lídrami extrémistickej organizácie Islamský štát v sýrskom meste Rakka a osobami na Sinajskom polostrove ohľadom zostrelenia lietadla.

„Zjavne to oslavovali,“ citovala NBC slová nemenované americké oficiálne zdroje. V rozhovore islamistov bola reč o tom, akí sú pyšní na zostrelenie lietadla, i o tom, ako k nemu došlo.

Tímy amerických tajných služieb zachytili komunikáciu v rámci sinajskej skupiny islamistov napojenej na IS, v ktorej sa hovorilo o „čomsi veľkom v oblasti“, a to pred zrútením ruského lietadla.

152 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #pád lietadla #Islamský štát