Prezidenti Číny a Taiwanu si prvýkrát podali ruky

Prezidenti Číny a Taiwanu si v sobotu podali ruky na úvod vzájomného stretnutia, ktoré je prvým svojho druhu, odkedy sa Taiwan v roku 1949 odčlenil od zvyšku Číny v dôsledku občianskej vojny.

07.11.2015 10:36
Si Ťin-pching, Ma Jing-ťiou Foto: ,
Čínsky prezident Si Ťin-pching a taiwanský prezident Ma Jing-ťiou.
debata (24)

Čínsky líder Si Ťin-pching a jeho taiwanský náprotivok Ma Jing-ťiou sa zišli pred hotelom v Singapure, kde sa malo následne začať ich rokovanie na „neutrálnej pôde“, informuje agentúra AP.

Podľa Maových vyjadrení by mohlo historické stretnutie so Siom prispieť k zmierneniu diplomatickej izolácie Taiwanu a vyjadril nádej, že sa podarí vytvoriť stály mechanizmus dvojstranných kontaktov. Taiwanský spravodajský kanál Taiwan Focus uviedol, že Ma sa pred rokovaním so Siom vyslovil za zachovanie súčasného statusu quo: „bez zjednotenia, bez nezávislosti a bez použitia sily“.

Tchaj-pej i Peking pred stretnutím prezidentov oznámili, že počas neho nedôjde k podpisu žiadnej dohody a nebude vydané ani spoločné vyhlásenie. Rokovanie Maa so Siom sprevádzajú protesty v hlavnom meste Taiwanu, kde sa pred budovou parlamentu zhromaždilo niekoľko desiatok podporovateľov nezávislosti ostrova.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #Taiwan