The Times: Referendum o členstve Británie v EÚ chce Cameron v júni 2016

Britský premiér David Cameron zastáva názor, aby sa referendum o členstve Británie v Európskej únii uskutočnilo na budúci rok v júni, ak lídri ostatných členských štátov odsúhlasia na decembrovom summite väčšinu jeho reformných plánov.

09.11.2015 10:19
David Cameron Foto: ,
Cameron zverejní v utorok list predsedovi Európskej rady Donaldovi Tuskovi, v ktorom oficiálne predstaví svoje požiadavky na reformy vo vzťahu Británia - EÚ.
debata (2)

Podľa agentúry Reuters o tom v pondelok informoval denník The Times. Cameron prisľúbil, že ešte pred referendom o členstve Spojeného kráľovstva v 28-člennej únii, ktoré sa má konať najneskôr do konca roka 2017, vyrokuje nové podmienky tohto členstva.

Úrad Camerona uviedol, že vláda ešte nerozhodla o termíne referenda. „Ako už premiér povedal, to, čo určí načasovanie referenda, je výsledok rokovaní s EÚ, ale bude sa konať v rámci stanovenej konečnej lehoty, teda do konca roka 2017,“ vysvetlil premiérov úrad.

Cameron zverejní v utorok list predsedovi Európskej rady Donaldovi Tuskovi, v ktorom oficiálne predstaví svoje požiadavky na reformy vo vzťahu Británia – EÚ. V liste bude Cameron takisto varovať, že ak nebude dosiahnutá dohoda, zrejme podporí vystúpenie Británie z únie.

Denník The Times s odvolaním sa na oficiálne zdroje napísal, že spojenci v EÚ dostali informácie, že ak decembrový summit lídrov EÚ bude prebiehať dobre, Cameron bude naklonený myšlienke usporiadať referendum v júni 2016.

Noviny dodali, že ostatní lídri EÚ Camerona presviedčali, aby referendum neodkladal, lebo nasledujúce leto pravdepodobne nastane ďalšia migračná kríza.

Prieskumy verejnej mienky ukazujú, že väčšina Britov je za zotrvanie svojej krajiny v EÚ, hoci v posledných mesiacoch sa zúžil rozdiel medzi podporou zotrvania a podporou odchodu. Mnohí voliči totiž uvádzajú ako dôvod práve obavy z migrácie.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #referendum #David Cameron #členstvo v EÚ