Slovensko a Česko tento rok nepočítajú s prijatím imigrantov z EÚ

Slovensko a Česko nepočítajú s tým, že by v tomto roku prijali utečencov v rámci ich prerozdeľovania medzi členskými štátmi EÚ.

09.11.2015 16:08
debata (41)

Pri príchode na mimoriadne rokovanie ministrov vnútra únie k otázkam migrácie to uviedli zástupcovia oboch krajín, teda Robert Kaliňák a Milan Chovanec. Ministri upozornili, že zatiaľ v Grécku vôbec nezačal fungovať systém takzvaných hotspotov, teda registrácie a identifikácie prichádzajúcich migrantov.

Návrh záverov pripravených pre schôdzku ale uvádza, že krajiny by mali svoje kapacity pre prijatie prvých utečencov oznámiť už o týždeň, teda 16. novembra. Zdôraznená v nich je tiež nutnosť posilniť vznik hotspotov tak, aby ich systém pracoval do konca tohto mesiaca.

Ministra Kaliňáka pripravený návrh záverov prekvapil. „Je to mimoriadna rada. A nič mimoriadne som si tam neprečítal,“ poznamenal. Tí, ktorí návrh pripravili, sa podľa neho zatiaľ „nestretli s realitou“. Tiež podľa neho hotspoty v zásade stále nefungujú. „Na ostrove Lesbos je hotspot schopný odbaviť desať migrantov denne,“ upozornil Kaliňák.

„Naši ľudia v Grécku a v Taliansku hlásia, že ten stav je úplne žalostný. V súčasnej dobe ten systém nie je funkčný,“ poznamenal pri príchode pred novinármi Chovanec. Premiestnenie podľa neho nie je možné, pretože migranti zatiaľ nie sú v Grécku zaregistrovaní.

V čase, keď do EÚ denne prichádzajú tisíce ľudí sa zatiaľ podarilo v rámci systému presunúť len niekoľko desiatok osôb.

Česko už podľa svojho ministra vnútra oznámilo, že v budúcom roku by mohlo prijať asi 35 percent – podľa Chovanca približne 900 ľudí – z celkového počtu migrantov, ktoré by malo za dva roky v rámci systému kvót prevziať. Česko by malo do roku 2017 prijať a rozhodnúť o žiadosti o azyl celkovo 2691 Sýrčanov, Iračanov a Eritrejčanov. „Ale bude to závisieť od toho, či sa podarí systém hotspotov rozbehnúť, či to bude fungovať,“ upozornil Chovanec a pripomenul, že Česko môže prípadne z bezpečnostných dôvodov tiež konkrétne osoby odmietnuť.

Český minister vnútra tiež upozornil, že návrh záverov už pripúšťa tiež možnosť obmedzenia migrantov na slobode do doby, než budú zaregistrovaní. Návrh túto variantu spomína ako „poslednú možnosť“, ako zabezpečiť spoluprácu utečencov pri snahách o ich registráciu.

Migranti majú byť teraz prerozdeľovaní len z Grécka a z Talianska, celkom sa program má za dva roky týkať 160 000 osôb. Existuje v ňom však 54 000 neurčených miest, pretože Maďarsko sa odmietlo stať treťou krajinou, odkiaľ by mohli byť utečenci presúvaní inam.

Švédsko už ale dalo najavo, že by krajiny EÚ mali tiež jemu uľahčiť situáciu využitím práve tejto „rezervy“. Ako v pondelok pri príchode upozornil švédsky minister pre migráciu Morgan Johannson, žiadna krajina EÚ v posledných rokoch neurobila viac. „Ale aj to, čo Švédsko zvládne, má svoje hranice. Naše kapacity sú vyčerpané,“ upozornil minister.

Jeho krajina tak vraj bude musieť prichádzajúcim hovoriť, že nie je schopná zabezpečiť napríklad ubytovanie. „To sa nám doteraz nikdy nestalo, a tak sme EÚ požiadali o pomoc,“ vysvetlil švédsky minister.

41 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #utečenci #prerozdelenie utečencov