Cameron vyzval na reformu EÚ. Chce obmedziť voľný pohyb a sociálne dávky

Britský premiér David Cameron v utorok vyzval na obmedzenie voľného pohybu osôb v rámci Európskej únie a na obmedzenie sociálnych dávok pre občanov EÚ prichádzajúcich do Británie. Predseda britskej vlády to povedal v prejave o požiadavkách reforiem únie, ktoré sú podmienkou pre zotrvanie Británie v EÚ pred nadchádzajúcim referendom o členstve v únii.

10.11.2015 11:42 , aktualizované: 16:33
David Cameron, EÚ summit, Foto: ,
Cameron zopakoval, že je zástancom zotrvania Británie v Európskej únii v prípade, že budú prijaté príslušné zmeny.
debata (35)

Podľa Camerona je potrebné obmedziť nielen príliv migrantov do Európskej únie, ale aj pohyb osôb vo vnútri bloku. Británia preto požaduje, aby sa voľný pohyb osôb nevzťahoval na nové členské krajiny únie, kým sa ich ekonomika výraznejšie nepriblíži úrovni britskej ekonomiky.

Londýn tiež chce odstrániť „nedostatky“, ako je napríklad pravidlo, ktoré uľahčuje občanom EÚ priviesť si do Británie manželku či manžela, ktorí nemajú európske občianstvo.

Britská vláda tiež chce obmedziť počet občanov EÚ poberajúcich britské dávky. Už skôr navrhla, aby občania krajín EÚ únie v Británii, ktorí nenájdu po šiestich mesiacoch zamestnanie, stratili právo na pobyt v krajine.

Cameron presadzuje, aby občania EÚ pracujúci v Británii mohli poberať prídavky a mať daňové úľavy až po tom, čo budú v krajine pracovať štyri roky a teda štyri roky budú prispievať do miestneho sociálneho systému.

Zdôraznil, že voľný pohyb osôb nechce zničiť, ale previesť ho na „udržateľnejší základ“ a obmedziť vysokú úroveň migrácie zo zvyšku EÚ do Británie.

Francúzsky denník Libération označil britské hrozby odchodom z EÚ titulkom Cameronovo vydieranie. Tento pocit zdieľajú niektorí predstavitelia EÚ, podľa ktorých Londýn požaduje časté zmeny, ktoré by uspokojili len jeho potreby, uviedla agentúra Reuters.

Cameron ešte pripomenul, že Európska únia nemá len jednu menu. Štáty, ktoré neprijali euro, nesmú čeliť diskriminácii, povedal. Akékoľvek iniciatívy eurozóny, ako napríklad banková únia, musia byť pre ostatné krajiny dobrovoľné. Daňoví poplatníci v krajinách mimo eurozóny by tiež nemali mať povinnosť poskytovať finančnú podporu štátom eurozóny, ktoré sa ocitnú v problémoch.

Súčasťou požiadaviek je zaistenie ochrany štátov EÚ stojacich mimo eurozóny, kam patrí aj Británia, obmedzenie byrokracie a posilnenie právomocí národných parlamentov. Británia navyše trvá na potrebe vzdorovať „zneužívaniu práva na slobodný pohyb a kontrolovať migráciu z EÚ“ prostredníctvom obmedzovania prístupu prisťahovalcov k určitým sociálnym výhodám počas prvých štyroch rokov pobytu.

„Sme hrdý, nezávislý národ. A chceme, aby to tak zostalo,“ povedal Cameron a zdôraznil, že Británia požaduje „jasné, právne záväzné a nezvratné“ oslobodenie od záväzku EÚ k vytváraniu „čoraz užšej únie“.

Cameron v prejave zopakoval, že je zástancom zotrvania Británie v Európskej únii v prípade, že budú prijaté príslušné zmeny. Vylúčil súčasne, že by sa v Británii mohlo uskutočniť nejaké druhé referendum o zotrvaní v EÚ. Kolegov z Európskej únie vyzval, aby vzali do úvahy, že majú len jednu šancu na zmeny.

Komisia považuje niektoré Cameronove požiadavky za vysoko problematické

Európska komisia považuje utorkový list britského premiéra Davida Camerona s požiadavkami na reformu vzťahov Británie a EÚ za vstup do rokovaní. Časť Cameronových požiadaviek, ktoré sa dotýkajú základných slobôd, považuje komisia predbežne za „vysoko problematické“, uviedol jej hovorca Margaritis Schinas.

Kontroverzná je predovšetkým predstava predsedu britskej vlády o obmedzení voľného pohybu občanov EÚ. „Niektoré veci sú vysoko problematické, pretože sa dotýkajú základných slobôd nášho vnútorného trhu. Priame rozlišovanie medzi občanmi EÚ do tejto kategórie jasne spadá,“ povedal hovorca.

Cameron list adresoval predsedovi summitov únie Tuskovi. Ten už na Twitteri potvrdil jeho prijatie a uviedol, že v budúcom týždni vo veci začne bilaterálne konzultácie s predstaviteľmi členských krajín únie a europarlamentu.

Iné časti návrhov britského premiéra predbežne vyzerajú ako realizovateľné, napríklad snahy o posilnenie úlohy národných parlamentov, uviedol Schinas. O niečo zložitejšie podľa neho bude vyhovieť Cameronovej snahe o to, aby sa na Britániu nevzťahovali slová o „stále tesnejšej únii“ z európskych zmlúv alebo o úpravu vzťahov medzi členmi eurozóny a štátmi, ktoré eurom neplatia.

Merkelová je presvedčená, že sa EÚ s Britániou dohodne

Nemecká kancelárka Angela Merkelová v utorok vyjadrila „rozumnú dôveru“ v to, že sa Európska únia dohodne s Britániou tak, aby sa zabránilo odchodu Britov z EÚ. Premiérka podľa agentúry AFP reagovala na zoznam požiadaviek reforiem v EÚ zo strany Camerona.

„Sú tam ťažké (požiadavky), iné menej ťažké, ale ak sme naladení na hľadanie riešení, potom som v rozumných medziach presvedčená, že môžeme uspieť,“ povedala kancelárka na tlačovej konferencii pri príležitosti návštevy prezidenta juhoafrickej republiky Jacoba Zumu.

35 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Veľká Británia #referendum #David Cameron #členstvo v EÚ