Schmidt bol veľký štátnik. Do poslednej cigarety

Zomrel ako 96-ročný, v požehnanom veku, keď už reakciou na skon vyslúženého štátnika býva otázka: "A on ešte žil?" Helmut Schmidt, v poradí piaty nemecký spolkový kancelár, však ani vyše troch desaťročiach po odchode z veľkej politiky nedával na seba zabudnúť.

10.11.2015 15:34 , aktualizované: 19:29
Helmut Schmidt Foto: ,
Bývalý nemecký spolkový kancelár Helmut Schmidt na archívnej fotografii z 19. januára 2014.
debata (9)

Podľa prieskumov najobľúbenejší kancelár všetkých čias, televíznou anketou vyhlásený za „najviac cool chlapíka“ krajiny, sa až donedávna delil s Nemcami o svoj pohľad na dianie doma i vo svete. Bol častým hosťom televíznych talk-show a mal vlastnú rubriku „Na cigaretu s Helmutom Schmidtom“ na poslednej strane týždenníka Zeit, ktorého bol spoluvydavateľom. Z očí verejnosti sa vytratil až v polovici tohto roku po náhlom zhoršení zdravotného stavu.

Predchodca Helmuta Kohla, kancelára zjednotiteľa, viedol západonemeckú vládu v rokoch 1974 až 1982, v ťažkých časoch hospodárskej recesie, domáceho ľavičiarskeho terorizmu a pretekov v zbrojení so Sovietskym zväzom.

Do sociálnodemokra­tickej strany vstúpil rok po vojne, počas ktorej v radoch wehrmachtu bojoval na východnom i západnom fronte. Po prvý raz na seba vyštudovaný ekonóm upozornil v roku 1962, keď v rodnom Hamburgu, kde pôsobil ako krajinský minister vnútra, energicky organizoval záchranné prace pri katastrofálnych záplavách a neváhal nasadiť aj armádu, hoci to vtedajšie zákony nepovoľovali. Vojaci napokon zachránili tisíce životov a ministrovi nikto nič nevyčítal.

Jeho kariéra raketovo stúpala. Koncom šesťdesiatych rokov sa stal podpredsedom strany a sociálnodemokra­tický kancelár Willi Brandt si ho vzal do svojho kabinetu. Viedol rezort obrany a neskôr financií. Po Brandtovej rezignácii prevzal kancelársky post, ktorý neskôr dvakrát obhájil v parlamentných voľbách.

K teroristom z Frakcie Červenej armády (RAF) v sedemdesiatych rokoch zaujal Schmidt nekompromisný postoj. Prejavilo sa to aj pri únose lietadla spoločnosti Lufthansa, keď teroristi žiadali za oslobodenie rukojemníkov prepustenie uväznených členov RAF. Dráma v somálskom Mogadiše sa skončila zásahom nemeckého komanda, ktoré na riskantnú akciu poslal Schmidt. V pamätiach neskôr priznal, že bol pripravený odstúpiť, ak by niekto z rukojemníkov zahynul.

Bezpečnostné hrozby však prichádzali aj zvonka. Schmidt neváhal zmraziť Brandtovu politiku uvoľňovania napätia so Sovietskym zväzom, keď sa vtedajší šéf Kremľa Leonid Brežnev rozhodol zaviesť do výzbroje rakety stredného doletu SS-20. Ako odpoveď nemecký kancelár podporoval nepopulárne rozmiestnenie amerických rakiet Pershing v Európe.

Z kancelárskeho postu musel Schmidt v roku 1982 odstúpiť predčasne, keď sa mu rozpadla koalícia so slobodnými demokratmi a z čela menšinového kabinetu ho zosadil parlament.

Po odchode z veľkej politiky sa Schmidt stal spoluvydavateľom magazínu Zeit. Chodil na prednáškové turné a napísal tri desiatky kníh. K tomu, čo sa mu nepáčilo, sa neváhal vyjadrovať bez servítky. Kritizoval NATO za bombardovanie Juhoslávie, USA za vojnu v Iraku i súčasnú kancelárku Angelu Merkelovú za jej postoj k zadlženému Grécku.

S manželkou Loki, ktorá zomrela pred piatimi rokmi, prežil bezmála sedem desaťročí. Mali spolu syna a dcéru. Pred tromi rokmi sa Schmidtovou novou životnou partnerkou stala jeho dlhoročná spolupracovníčka Ruth Loahová.

Ako silný fajčiar si Schmidt predvlani vytvoril zásobu dvesto kartónov mentolových cigariet v obave, že ich EÚ zakáže. „Mali by mi vydržať do stých narodenín,“ pochválil sa vtedy. Tento rok ho však dvakrát hospitalizovali a po trombóze a následnej operácii so zlozvykom, ktorému podľa vlastných slov holdoval 86 rokov, pomocou nikotínových náplastí predminulý mesiac skoncoval.

Hold zosnulému v utorok vzdali mnohí nemeckí politici. Odlesk jeho povestného humoru zaznel v kondolencii šéfa diplomacie Franka-Waltera Steinmeiera: „Helmut Schmidt bol veľký štátnik. Do poslednej cigarety.“

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Helmut Schmidt